οφθαλμική τιμολόλη

Θεραπευτική κατηγορία: Αντιγλαυκωμα

Χρήσεις Για την τιμολόλη

Φαρμακολογική κατηγορία: Β-αδρενεργικός αναστολέας, μη εκλεκτικός

η τιμολόλη διατίθεται μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για την τιμολόλη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση στην τιμολόλη ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Δεν έχουν διεξαχθεί κατάλληλες μελέτες σχετικά με τη σχέση ηλικίας με τις επιδράσεις της τιμολόλης στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει ειδικά γηριατρικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα της τιμολόλης στους ηλικιωμένους.

Μελέτες σε γυναίκες υποδηλώνουν ότι αυτό το φάρμακο παρουσιάζει ελάχιστο κίνδυνο για το βρέφος όταν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Πριν από τη χρήση της τιμολόλης

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε τιμολόλη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η χρήση της τιμολόλης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση της τιμολόλης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση της τιμολόλης. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Ανακινήστε τις κανονικές οφθαλμικές σταγόνες καλά πριν από κάθε χρήση. Αν χρησιμοποιείτε τις οφθαλμικές σταγόνες που σχηματίζουν πηκτές, γυρίστε το μπουκάλι ανάποδα και ανακινήστε το μία φορά. Δεν χρειάζεται να ανακινείτε τις οφθαλμικές σταγόνες που σχηματίζουν πηκτές περισσότερο από μία φορά.

Για να χρησιμοποιήσετε τις σταγόνες ματιών (διάλυμα και γέλη)

Εάν ο γιατρός σας διέταξε τη χρήση δύο διαφορετικών οφθαλμικών φαρμάκων μαζί, περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά μετά τις κανονικές οφθαλμικές σταγόνες πριν χρησιμοποιήσετε το δεύτερο φάρμακο. Αυτό θα βοηθήσει στην αποτροπή της δεύτερης ιατρικής από το να “ξεπλυθεί” η πρώτη. Οι οφθαλμικές σταγόνες που σχηματίζουν πηκτές πρέπει πάντα να είναι το τελευταίο φάρμακο που χρησιμοποιείται όταν παραγγέλνετε δύο φάρμακα. Περιμένετε 10 λεπτά πριν χρησιμοποιήσετε τις οφθαλμικές σταγόνες που σχηματίζουν πηκτές.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τις κανονικές οφθαλμικές σταγόνες αν έχετε φακούς επαφής στα μάτια σας. Αφαιρέστε τους φακούς επαφής πριν χρησιμοποιήσετε την τιμολόλη. Περιμένετε τουλάχιστον 15 λεπτά αφού χρησιμοποιήσετε το φάρμακο πριν τοποθετήσετε τους φακούς επαφής ξανά.

Η δόση της τιμολόλης θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις τιμολόλης. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Εάν παραλείψετε μια δόση τιμολόλης, εφαρμόστε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας.

Αποθηκεύστε το φάρμακο σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι η τιμολόλη λειτουργεί σωστά και να ελέγξετε για ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εάν εμφανιστεί κνησμός, ερυθρότητα, οίδημα ή άλλα σημάδια οφθαλμού ή ερεθισμού των βλεφάρων, σταματήστε να χρησιμοποιείτε την τιμολόλη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτά τα σημεία μπορεί να σημαίνουν ότι είστε αλλεργικοί στην τιμολόλη.

Η σωστή χρήση της τιμολόλης

Η τιμολόλη μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια σε ορισμένους ασθενείς. Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας αν έχετε πόνο στο στήθος ή δυσφορία · διαταραχές της φλέβας του αυχένα · υπερβολική κόπωση · ακανόνιστη αναπνοή · ακανόνιστος καρδιακός παλμός · δύσπνοια · πρήξιμο του προσώπου, των δακτύλων, των ποδιών ή των κάτω άκρων · αύξηση βάρους ή συριγμός.

η τιμολόλη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Επίσης, η τιμολόλη μπορεί να καλύψει τα σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα, όπως ταχεία ταχύτητα παλμού. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν έχετε αυτά τα προβλήματα ή εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος ή σακχάρου ούρων.

Βεβαιωθείτε ότι οποιοσδήποτε γιατρός ή οδοντίατρος που σας φροντίζει γνωρίζει ότι χρησιμοποιείτε τιμολόλη. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε την τιμολόλη αρκετές ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Οι οφθαλμικές σταγόνες που σχηματίζουν πηκτές μπορεί να προκαλέσουν θολή όραση ή άλλα προβλήματα όρασης που διαρκούν περίπου 30 δευτερόλεπτα έως 5 λεπτά αφού τα βάζετε στο μάτι σας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, μην οδηγείτε, μη χρησιμοποιείτε μηχανές ή κάνετε τίποτα άλλο που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο εάν δεν μπορείτε να δείτε καλά. Εάν αυτές οι αλλαγές στα μάτια είναι ενοχλητικές, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση της τιμολόλης

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Εγκυμοσύνη Κατηγορία C Ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

WADA Class Anti-Doping Classification

timolol Παρενέργειες

οφθαλμική τιμολόλη

Γλαύκωμα, ανοικτή γωνία Lumigan, οφθαλμική επινεφρίνη, Xalatan, Travatan, Alphagan, οφθαλμική βριμονιδίνη, οφθαλμική λατανοπρόστη, οφθαλμική πιλοκαρπίνη, Azopt, Cosopt, Simbrinza, οφθαλμική δορζολαμίδη

Ενδοφθαλμική υπέρταση Lumigan, Xalatan, Travatan, Combigan, Alphagan, οφθαλμική βιμονιδίνη, οφθαλμική λατανοπρόστη, οφθαλμική πιλοκαρπίνη, Azopt, Cosopt, Simbrinza, οφθαλμική δορζολαμίδη