Οδηγός εμβοών – αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Τι είναι αυτό?

Εμβοές, συνήθως αποκαλούμενες κουδούνισμα στα αυτιά, είναι η αίσθηση ακρόασης ήχου στα αυτιά όταν δεν υπάρχει τέτοιος ήχος. Αυτός ο ήχος, ο οποίος προέρχεται από το εσωτερικό του κεφαλιού, συνήθως χαρακτηρίζεται ως κουδούνισμα, αλλά μπορεί επίσης να πάρει τη μορφή ενός ενοχλητικού σαλιγκάρι, σφυρίγματος ή buzz. Η εμβοή μπορεί να είναι σταθερή ή μπορεί να έρθει και να φύγει. Τις περισσότερες φορές, η εμβοή είναι ένα σύμπτωμα ενός προβλήματος αυτιού, όπως; Συσσώρευση κεφαλής κενού. Η απώλεια της ακοής λόγω ηλικίας. Τη νόσο του Meniere; Βλάβη του εσωτερικού αυτιού από το δυνατό θόρυβο. Μέση ζημιά στο αυτί που προκαλείται από ξαφνική αλλαγή πίεσης (barotrauma)

Συμπτώματα

Η εμβοή είναι ένα σύμπτωμα από μόνο του. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν εμβοές μπορεί επίσης να έχουν τα εξής? Αυπνία; Δυσκολία συγκέντρωσης? Κατάθλιψη; Ματαίωση; Ευερέθιστο

Διάγνωση

Η αιτία της εμβοής μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει εάν έχετε εκτεθεί σε δυνατό θόρυβο στην εργασία ή στο σπίτι και θα ρωτήσετε για τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων όλων των βοτάνων και των συμπληρωμάτων. Αυτός ή αυτή μπορεί να κοιτάξει στα αυτιά σας για να δείτε εάν έχετε μπλοκάρισμα κεριού ή αν το τύμπανο εμφανίζεται ανώμαλο. Εάν η ακοή σας επηρεαστεί, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβληθεί σε δοκιμασία ακρόασης που ονομάζεται ακουόγραμμα για να μετρήσετε την ακοή σας σε κάθε αυτί.

Πόσο διαρκεί?

Σχεδόν όλοι βιώνουν μερικά σύντομα επεισόδια χτυπήματος στα αυτιά σε κάποιο σημείο της ζωής και συνήθως αυτά περνούν χωρίς ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα με εμβοές, το πρόβλημα είναι μια επίμονη πηγή δυσφορίας.

Πώς να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση υγείας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον εμβοές είναι να αποφύγετε δυνατούς θορύβους. Φορέστε ωτοασπίδες ή προστατευτικά αυτιών όταν εργάζεστε γύρω από δυνατούς εξοπλισμούς, όπως αλυσοπρίονα, χλοοκοπτικές μηχανές και ηλεκτρικά εργαλεία υψηλής ταχύτητας.

Πώς να θεραπεύσετε αυτήν την κατάσταση υγείας

Η θεραπεία της εμβοής εξαρτάται από την αιτία της. Τα άτομα των οποίων η εμβοή είναι παρενέργεια ενός φαρμάκου θα βελτιωθούν όταν διακοπεί η φαρμακευτική αγωγή ή μειωθεί η δοσολογία. Η κατάργηση ενός μπλοκαρίσματος κεριού μπορεί να βελτιώσει το χτύπημα στο αυτί. Όταν η εμβοή προκαλείται από τη νόσο του Meniere, η εμβοή συνήθως παραμένει ακόμα και όταν θεραπευθεί η ασθένεια.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό

Αν παρατηρήσετε ένα συνεπές σχέδιο κουδουνίσματος αυτιού, κάντε ένα ραντεβού για μια εξέταση ωτός με το γιατρό σας.

Πρόγνωση

Οι προοπτικές για εμβοές εξαρτώνται από την αιτία τους. Σε άτομα με εμβοές που σχετίζονται με τη συσσώρευση κερατοειδών ή φαρμακευτικών σκευασμάτων, η κατάσταση συνήθως θα εξαφανιστεί όταν αφαιρεθεί το κερί ή το φάρμακο σταματήσει. Στα άτομα με εμβοές που σχετίζονται με ξαφνικό, δυνατό θόρυβο, ο εμβοή μπορεί να βελτιωθεί σταδιακά, αν και μπορεί να υπάρξει κάποια μόνιμη απώλεια ακοής που σχετίζεται με το θόρυβο.