συμπτώματα καρκίνου του λαιμού

Ο καρκίνος του λαιμού αναφέρεται σε καρκινικούς όγκους που αναπτύσσονται στο λαιμό σας (φάρυγγα), φωνητικό κουτί (λάρυγγα) ή αμυγδαλές.

Ο λαιμός σας είναι ένας μυϊκός σωλήνας που ξεκινάει πίσω από τη μύτη σας και τελειώνει στο λαιμό σας. Ο καρκίνος του λαιμού αρχίζει συνήθως στις επίπεδες κυψέλες που ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό του λαιμού σας.

Ένας βήχας, αλλαγές στη φωνή σας, όπως βραχνάδα ή μη ομιλία με σαφήνεια, δυσκολία στην κατάποση, πόνος στο αυτί, οίδημα ή πληγή που δεν επουλώνεται, πονόλαιμος, απώλεια βάρους

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Το φωνητικό σας κουτάκι βρίσκεται ακριβώς κάτω από το λαιμό σας και είναι επίσης επιρρεπές στον καρκίνο του λαιμού. Το φωνητικό πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από χόνδρο και περιέχει τα φωνητικά καλώδια που δονούν για να κάνουν ήχο όταν μιλάτε.

Τύποι καρκίνου του λαιμού

Ο καρκίνος του λαιμού μπορεί επίσης να επηρεάσει το κομμάτι του χόνδρου (επιγλωττίδα) που λειτουργεί ως κάλυμμα για την αγωγιμότητα. Ο καρκίνος των αμυγδαλών, μια άλλη μορφή καρκίνου του λάρυγγα, επηρεάζει τις αμυγδαλές, οι οποίες βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού.

Τι μπορείς να κάνεις

Σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα μπορεί να περιλαμβάνουν

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

Κάντε μια συνάντηση με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε νέα συμπτώματα και συμπτώματα που είναι επίμονα. Τα περισσότερα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα δεν είναι ειδικά για τον καρκίνο, οπότε ο γιατρός σας πιθανότατα θα διερευνήσει πρώτα άλλα πιο κοινά αίτια.

Ο καρκίνος του λαιμού εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στο λαιμό σας αναπτύσσουν γενετικές μεταλλάξεις. Αυτές οι μεταλλάξεις αναγκάζουν τα κύτταρα να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα και να συνεχίσουν να ζουν, αφού τα υγιή κύτταρα κανονικά θα πεθάνουν. Τα συσσωρευμένα κύτταρα μπορούν να σχηματίσουν έναν όγκο στο λαιμό σας.

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τη μετάλλαξη που προκαλεί καρκίνο του λαιμού. Αλλά οι γιατροί έχουν εντοπίσει παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σας.

Ο καρκίνος του λαιμού είναι ένας γενικός όρος που ισχύει για τον καρκίνο που αναπτύσσεται στο λαιμό (καρκίνος του φάρυγγα) ή στο φωνητικό κουτί (καρκίνος του λάρυγγα). Ο λαιμός και το κουτί φωνής συνδέονται στενά, με το φωνητικό κουτί να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το λαιμό.

Τι μπορείτε να κάνετε εν τω μεταξύ

Αν και οι περισσότεροι καρκίνοι του λαιμού εμπλέκουν τους ίδιους τύπους κυττάρων, χρησιμοποιούνται ειδικοί όροι για τη διαφοροποίηση του τμήματος του λαιμού από τον οποίο προέκυψε ο καρκίνος.

Σκαλωσιά

Ακτινοθεραπεία

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του λάρυγγα περιλαμβάνουν

Κάντε μια συνάντηση με τον οικογενειακό γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα ή συμπτώματα που σας ανησυχούν. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε καρκίνο ή άλλη ασθένεια που επηρεάζει το λαιμό σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό που ειδικεύεται σε ασθένειες και καταστάσεις που επηρεάζουν τα αυτιά, τη μύτη ή το λαιμό (ωτορινολαρυγγολόγος ή ειδικό για την ΩΡΛ).

Επειδή τα ραντεβού μπορεί να είναι σύντομα και επειδή υπάρχει συχνά πολύ έδαφος για να καλυφθεί, είναι καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με τον γιατρό σας είναι περιορισμένος, οπότε η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Καταχωρίστε τις ερωτήσεις σας από τις πιο σημαντικές έως τις λιγότερο σημαντικές σε περίπτωση που λήξει ο χρόνος. Για τον καρκίνο του λαιμού, μερικά βασικά ερωτήματα για να ρωτήσετε τον γιατρό σας

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να ζητήσετε από το γιατρό σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε άλλες ερωτήσεις που σας παρουσιάζονται.

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας ζητήσει μια σειρά ερωτήσεων. Εάν είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε αυτές, ενδέχεται να επιτρέψετε αργότερα να καλύψετε τα σημεία που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει

Εάν χρησιμοποιείτε καπνό, σταματήστε. Αποφύγετε να κάνετε πράγματα που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας. Εάν έχετε πόνο στο λαιμό, αποφύγετε τρόφιμα και ποτά που προκαλούν περαιτέρω ερεθισμό. Αν έχετε πρόβλημα με το φαγητό λόγω του πόνου στο λαιμό, εξετάστε τα διατροφικά συμπληρώματα ποτών. Αυτά μπορεί να είναι λιγότερο ερεθιστικά για το λαιμό σας, ενώ παράλληλα προσφέρουν τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Για να εντοπίσετε τον καρκίνο του λαιμού, μπορεί να συστήσει ο γιατρός σας

Χρησιμοποιώντας ένα πεδίο για να πάρετε μια πιο προσεκτική ματιά στο λαιμό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικό φωτισμένο εύρος (ενδοσκόπιο) για να κοιτάξει προσεκτικά το λαιμό σας κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται ενδοσκόπηση. Μια μικρή φωτογραφική μηχανή στο τέλος του ενδοσκοπίου μεταδίδει εικόνες σε μια οθόνη βίντεο που ο γιατρός σας παρακολουθεί για σημάδια ανωμαλιών στο λαιμό σας.

Χειρουργική επέμβαση

Ένας άλλος τύπος εμβέλειας (λαρυγγοσκόπιο) μπορεί να εισαχθεί στο κουτί φωνής σας. Χρησιμοποιεί ένα μεγεθυντικό φακό για να βοηθήσει τον γιατρό σας να εξετάσει τα φωνητικά σας κορδόνια. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται λαρυγγοσκόπηση.

Μόλις διαγνωστεί ο καρκίνος στο λαιμό, το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί η έκταση ή το στάδιο του καρκίνου. Η γνώση του σταδίου βοηθάει να προσδιορίσετε τις επιλογές θεραπείας σας.

Το στάδιο του καρκίνου του λαιμού χαρακτηρίζεται από τους ρωμαϊκούς αριθμούς Ι έως IV. Κάθε υποτύπος καρκίνου του λαιμού έχει τα δικά του κριτήρια για κάθε στάδιο. Γενικά, ο καρκίνος του στομάχου στο στάδιο Ι υποδηλώνει μικρότερο όγκο που περιορίζεται σε μία περιοχή του λαιμού. Τα μεταγενέστερα στάδια υποδεικνύουν πιο προηγμένο καρκίνο, με το στάδιο IV να είναι το πιο προηγμένο.

Οι επιλογές σας θεραπείας βασίζονται σε πολλούς παράγοντες, όπως η τοποθεσία και το στάδιο του καρκίνου του λαιμού σας, ο τύπος των κυττάρων που εμπλέκονται, η γενική υγεία σας και η προσωπική σας p. Συζητήστε τα οφέλη και τους κινδύνους από τις επιλογές σας με το γιατρό σας. Μαζί μπορείτε να καθορίσετε ποιες θεραπείες θα είναι οι πλέον κατάλληλες για εσάς.

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες υψηλής ενέργειας από πηγές όπως οι ακτίνες Χ και τα πρωτόνια για να παράγουν ακτινοβολία στα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας τους να πεθάνουν.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να προέρχεται από ένα μεγάλο μηχάνημα έξω από το σώμα σας (εξωτερική ακτινοβολία δέσμης) ή η ακτινοθεραπεία μπορεί να προέρχεται από μικρούς ραδιενεργούς σπόρους και σύρματα που μπορούν να τοποθετηθούν στο σώμα σας, κοντά στον καρκίνο (βραχυθεραπεία).

Για τους καρκίνους του πρώτου σταδίου του λαιμού, η ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι η μόνη απαραίτητη θεραπεία. Για πιο προχωρημένους καρκίνους στο λαιμό, η ακτινοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Σε πολύ προχωρημένους καρκίνους στο λαιμό, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τα σημάδια και τα συμπτώματα και να σας κάνει πιο άνετα.

Οι τύποι των χειρουργικών επεμβάσεων που μπορεί να εξετάσετε για τη θεραπεία του καρκίνου του λαιμού σας εξαρτώνται από τη θέση και το στάδιο του καρκίνου σας. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν

Ο καρκίνος του ρινοφάρυγγα αρχίζει στο ρινοφάρυγγα – το μέρος του λαιμού σας ακριβώς πίσω από τη μύτη σας · ο καρκίνος του οροφαρυγγικού αρχίζει στο στοματοφάρυγγα – το μέρος του λαιμού σας πίσω από το στόμα σας που περιλαμβάνει τις αμυγδαλές σας · ο υποφυσιακός καρκίνος (λαρυγγοφαρυγγικός καρκίνος) ξεκινά στον υποφάρυγγα (λαρυγγοφαρυγγικό) – το κατώτερο τμήμα του λαιμού σας, ακριβώς επάνω από τον οισοφάγο και την αγωγό του τραχήλου της μήτρας · ο καρκίνος του γλοτιού αρχίζει στα φωνητικά κορδόνια · ο υπεργκολλωτικός καρκίνος αρχίζει στο ανώτερο τμήμα του λάρυγγα και περιλαμβάνει τον καρκίνο που επηρεάζει την επιγλωττίδα, του χόνδρου που εμποδίζει τα τρόφιμα από το να εισέλθουν στην τραχεία σας. Ο υπογλωττιδικός καρκίνος αρχίζει στο κάτω μέρος του φωνητικού σας κουτιού, κάτω από τα φωνητικά σας κορδόνια.

Χρήση καπνού, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος και του καπνίσματος μάσησης · ​​Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ · Ένας ιός που ονομάζεται ανθρώπινος ιός θηλώματος (HPV) · Μια δίαιτα που στερείται φρούτων και λαχανικών · Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD)

Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς προ-διορισμού. Τη στιγμή που κάνετε το ραντεβού, φροντίστε να ρωτήσετε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως ο περιορισμός της διατροφής σας · καταγράψτε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο προγραμματίσετε το ραντεβού Καταγράψτε τις βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε σημαντικών πιέσεων ή πρόσφατων αλλαγών στη ζωή.Παρακολουθήστε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα που παίρνετε.Να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάρετε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο μαζί. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείτε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια ραντεβού. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμάται κάτι που χάσατε ή ξέχατε · Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του φωνητικού πλαισίου (λαρυγγοεκτομή). Για τους μικρότερους όγκους, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει το τμήμα του φωνητικού σας κουτιού που επηρεάζεται από τον καρκίνο, αφήνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το φωνητικό κουτί. Ο γιατρός σας μπορεί να διατηρήσει την ικανότητά σας να μιλάει και να αναπνέει κανονικά.

Για μεγαλύτερους, πιο εκτεταμένους όγκους, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε ολόκληρο το φωνητικό σας πλαίσιο. Η κάνναβη σας στη συνέχεια συνδέεται με μια τρύπα (στομωτή) στο λαιμό σας για να σας επιτρέψει να αναπνεύσετε (τραχειοτομή). Εάν αφαιρέσετε ολόκληρο τον λάρυγγα σας, έχετε αρκετές επιλογές για την αποκατάσταση της ομιλίας σας. Μπορείτε να εργαστείτε με έναν παθολόγο ομιλίας για να μάθετε να μιλάτε χωρίς τη φωνή σας.

Χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση μέρους του λαιμού (φαρυγγοεκτομή). Μικρότεροι καρκίνοι του λαιμού μπορεί να απαιτούν την αφαίρεση μόνο μικρών τμημάτων του λαιμού σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Τα εξαρτήματα που αφαιρούνται μπορεί να ανακατασκευαστούν για να σας επιτρέψουν να καταπιείτε κανονικά τα τρόφιμα.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση περισσότερων από το λαιμό σας περιλαμβάνει συνήθως και την αφαίρεση του φωνητικού σας κουτιού. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να ανακατασκευάσει το λαιμό σας για να σας επιτρέψει να καταπιείτε τα τρόφιμα.

Η χειρουργική επέμβαση συνεπάγεται κίνδυνο αιμορραγίας και μόλυνσης. Άλλες πιθανές επιπλοκές, όπως η δυσκολία στην ομιλία ή η κατάποση, θα εξαρτηθούν από τη συγκεκριμένη διαδικασία που υποβάλλονται.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά μαζί με την ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου του λαιμού. Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας κάνουν τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στην ακτινοθεραπεία. Αλλά ο συνδυασμός της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας αυξάνει τις παρενέργειες και των δύο θεραπειών. Συζητήστε με το γιατρό σας τις παρενέργειες που πιθανόν να αντιμετωπίσετε και αν οι συνδυασμένες θεραπείες θα προσφέρουν οφέλη που θα αντισταθμίσουν αυτά τα αποτελέσματα.

Τα στοχευόμενα φάρμακα αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του λαιμού αξιοποιώντας τα ειδικά ελαττώματα των καρκινικών κυττάρων που τροφοδοτούν την ανάπτυξη των κυττάρων.

Το Cetuximab (Erbitux) είναι μια στοχευμένη θεραπεία που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του λαιμού σε ορισμένες περιπτώσεις. Το Cetuximab σταματά τη δράση μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται σε πολλούς τύπους υγιών κυττάρων, αλλά είναι πιο διαδεδομένη σε ορισμένα είδη καρκινικών κυττάρων του λαιμού.

Άλλα στοχευμένα φάρμακα μελετώνται σε κλινικές δοκιμές. Τα στοχευόμενα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ή θεραπεία ακτινοβολίας.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του λαιμού συχνά προκαλεί επιπλοκές που μπορεί να απαιτούν τη συνεργασία με τους ειδικούς για να ανακτήσουν την ικανότητα να καταπιούν, να τρώνε στερεά τρόφιμα και να μιλάνε. Κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου του λαιμού, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει βοήθεια

Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας τις πιθανές παρενέργειες και τις επιπλοκές των θεραπειών σας.

Οι καρκίνοι του λαιμού συνδέονται στενά με το κάπνισμα. Δεν καπνίζουν όλοι με καρκίνο του λαιμού. Αλλά αν καπνίζετε, τώρα είναι η ώρα να σταματήσετε γιατί

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Και είναι πολύ πιο δύσκολο όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε μια αγχωτική κατάσταση, όπως μια διάγνωση καρκίνου. Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει όλες τις επιλογές σας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, των προϊόντων αντικατάστασης νικοτίνης και της παροχής συμβουλών.

Το αλκοόλ, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με κάπνισμα ή μάσημα καπνού, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του λαιμού. Εάν πίνετε αλκοόλ, σταματήστε τώρα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ενός δεύτερου καρκίνου. Η διακοπή της κατανάλωσης ποτών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντέξετε καλύτερα τις θεραπείες του καρκίνου του λαιμού.

Καμία εναλλακτική θεραπεία δεν αποδείχθηκε χρήσιμη για τη θεραπεία του καρκίνου του λάρυγγα. Ωστόσο, ορισμένες συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη διάγνωση και τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου του λάρυγγα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.

Εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να βρείτε χρήσιμες περιλαμβάνουν

Η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να είναι καταστροφική. Ο καρκίνος του λαιμού επηρεάζει ένα μέρος του σώματός σας που είναι ζωτικής σημασίας για τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η αναπνοή, το φαγητό και η ομιλία. Εκτός από την ανησυχία για το πώς αυτές οι βασικές δραστηριότητες μπορεί να επηρεαστούν, μπορεί επίσης να ανησυχείτε για τις θεραπείες και τις πιθανότητες επιβίωσης.

Παρόλο που μπορεί να αισθανθείτε σαν τη ζωή σας – η επιβίωσή σας – είναι εκτός των χεριών σας, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αισθάνεστε περισσότερο στον έλεγχο και να αντιμετωπίσετε τη διάγνωση του καρκίνου του λαιμού. Για να το αντιμετωπίσετε, προσπαθήστε

Πηγαίνετε σε όλα τα ραντεβού παρακολούθησης. Ο γιατρός σας θα προγραμματίσει τις εξετάσεις παρακολούθησης κάθε λίγους μήνες κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών μετά τη θεραπεία και στη συνέχεια λιγότερο συχνά μετά από αυτό. Αυτές οι εξετάσεις επιτρέπουν στο γιατρό σας να παρακολουθεί την ανάρρωσή σας και να ελέγχει για υποτροπή του καρκίνου.

Οι εξετάσεις παρακολούθησης μπορεί να σας κάνουν νευρικό, καθώς μπορεί να σας υπενθυμίσουν την αρχική σας διάγνωση και θεραπεία. Μπορεί να φοβηθείτε ότι ο καρκίνος σας έχει επιστρέψει. Αναμείνετε κάποιο άγχος γύρω από το χρόνο κάθε ραντεβού παρακολούθησης. Σχεδιάστε μπροστά βρίσκοντας χαλαρωτικές δραστηριότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακατευθύνετε το μυαλό σας από τους φόβους σας.

Δεν υπάρχει κανένας αποδεδειγμένος τρόπος πρόληψης του καρκίνου του λαιμού. Αλλά για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του λαιμού, μπορείτε

επισκεφθείτε το γιατρό σας

Χημειοθεραπεία

Στοχοθετημένη φαρμακευτική θεραπεία

Αποκατάσταση μετά από θεραπεία

Κόψε το κάπνισμα

Σταματήστε να πίνετε αλκοόλ

Ποια είναι τα πιθανά αίτια των συμπτωμάτων ή της κατάστασής μου; Υπάρχουν άλλα πιθανά αίτια για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου; Τι είδους εξετάσεις χρειάζομαι; Ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης; προτείνω;; Έχω αυτούς τους άλλους όρους υγείας. Πώς μπορώ να τα διαχειριστώ καλύτερα; Υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να ακολουθήσω; Τι θα κοστίσει και θα καλύψει η ασφάλισή μου; Υπάρχει γενική εναλλακτική λύση για το φάρμακο που μου συνταγογραφήσατε; Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Ποιες ιστοσελίδες συστήνετε; Τι θα καθορίσει αν θα πρέπει να σχεδιάσω μια επίσκεψη παρακολούθησης;

Πότε αρχίσατε να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα; Τα συμπτώματά σας ήταν συνεχή ή περιστασιακά; Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας; Ποια, αν μη τι άλλο, φαίνεται ότι βελτιώνουν τα συμπτώματά σας; Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

Χρησιμοποιώντας ένα πεδίο για να πάρετε μια πιο προσεκτική ματιά στο λαιμό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικό φωτισμένο εύρος (ενδοσκόπιο) για να κοιτάξει προσεκτικά το λαιμό σας κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται ενδοσκόπηση. Μια μικρή φωτογραφική μηχανή στο τέλος του ενδοσκοπίου μεταδίδει τις εικόνες σε μια οθόνη βίντεο που ο γιατρός σας παρακολουθεί για σημάδια ανωμαλιών στο λαιμό σας.Μια άλλη μορφή κάλυψης (λαρυγγοσκόπιο) μπορεί να εισαχθεί στο κουτί φωνής σας. Χρησιμοποιεί ένα μεγεθυντικό φακό για να βοηθήσει τον γιατρό σας να εξετάσει τα φωνητικά σας κορδόνια. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται λαρυγγοσκόπηση · Αφαίρεση δείγματος ιστού για δοκιμή. Εάν διαπιστωθούν ανωμαλίες κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκόπησης ή λαρυγγοσκόπησης, ο γιατρός σας μπορεί να περάσει από χειρουργικά εργαλεία μέσα από το πεδίο για τη συλλογή ενός δείγματος ιστού (βιοψία). Το δείγμα αποστέλλεται σε εργαστήριο για δοκιμή. · Δοκιμές απεικόνισης. Οι εξετάσεις απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένων των ακτίνων Χ, της ηλεκτρονικής τομογραφίας (CT), της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI) και της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET), μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να καθορίσει την έκταση του καρκίνου σας πέρα ​​από την επιφάνεια του λαιμού ή του φωνητικού σας κουτιού.

Χειρουργική για τον καρκίνο του λαιμού σε πρώιμο στάδιο. Ο καρκίνος του λαιμού ο οποίος περιορίζεται στην επιφάνεια του λαιμού ή των φωνητικών κλώνων μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά χρησιμοποιώντας ενδοσκόπηση. Ο γιατρός σας μπορεί να εισάγει ένα κοίλο ενδοσκόπιο στο λαιμό σας ή στο φωνητικό κουτί και στη συνέχεια να περάσει ειδικά χειρουργικά εργαλεία ή ένα λέιζερ μέσα από το πεδίο εφαρμογής. Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, ο γιατρός σας μπορεί να αποξέσει, να κόψει ή, στην περίπτωση του λέιζερ, να εξατμίσει πολύ επιφανειακούς καρκίνους. · Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του φωνητικού κουτιού (λαρυγγοεκτομή). Για τους μικρότερους όγκους, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει το τμήμα του φωνητικού σας κουτιού που επηρεάζεται από τον καρκίνο, αφήνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το φωνητικό κουτί. Ο γιατρός σας μπορεί να διατηρήσει την ικανότητά σας να μιλάει και να αναπνέει κανονικά · Για μεγαλύτερους και εκτενέστερους όγκους μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε ολόκληρο το φωνητικό σας πλαίσιο. Η κάνναβη σας στη συνέχεια συνδέεται με μια τρύπα (στομωτή) στο λαιμό σας για να σας επιτρέψει να αναπνεύσετε (τραχειοτομή). Εάν αφαιρέσετε ολόκληρο τον λάρυγγα σας, έχετε αρκετές επιλογές για την αποκατάσταση της ομιλίας σας. Μπορείτε να εργαστείτε με έναν παθολόγο ομιλίας για να μάθετε να μιλάτε χωρίς τη φωνή σας. · Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του λαιμού (φαρυγγοεκτομή). Μικρότεροι καρκίνοι του λαιμού μπορεί να απαιτούν την αφαίρεση μόνο μικρών τμημάτων του λαιμού σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Τα τμήματα που αφαιρούνται μπορούν να ανακατασκευαστούν για να σας επιτρέψουν να καταπιείτε τα τρόφιμα κανονικά. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση περισσότερου από το λαιμό σας περιλαμβάνει συνήθως και την αφαίρεση του φωνητικού σας κουτιού. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να ανακατασκευάσει το λαιμό σας για να σας επιτρέψει να καταπιείτε τα τρόφιμα. · Χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των καρκινικών λεμφογαγγλίων (εκτομή του λαιμού). Εάν ο καρκίνος του λαιμού έχει εξαπλωθεί βαθιά μέσα στο λαιμό σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει μερικούς ή όλους τους λεμφαδένες για να δει αν περιέχουν καρκινικά κύτταρα.

Η φροντίδα ενός χειρουργικού ανοίγματος στον λαιμό σας (stoma) αν είχατε τραχειοτομή, δυσκολίες φαγητού, δυσκολίες κατάποσης, δυσκαμψία και πόνο στο λαιμό, προβλήματα ομιλίας

Το κάπνισμα κάνει τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική · το κάπνισμα δυσκολεύει το σώμα σας να θεραπεύσει μετά από τη χειρουργική επέμβαση · Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο να πάρετε άλλο καρκίνο στο μέλλον.

Βελονισμός, Θεραπεία μασάζ, Διαλογισμός, Τεχνικές χαλάρωσης

Μάθετε αρκετά για τον καρκίνο του λαιμού για να λάβετε αποφάσεις θεραπείας. Γράψτε μια λίστα με ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας στο επόμενο ραντεβού σας. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με άλλες πηγές πληροφοριών σχετικά με τον καρκίνο σας. Η γνώση περισσότερων για την ειδική σας κατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο άνετα όταν λαμβάνετε αποφάσεις θεραπείας. Βρείτε κάποιον για να μιλήσετε. Αναζητήστε πηγές υποστήριξης που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα που αισθάνεστε. Μπορεί να έχετε έναν στενό φίλο ή μέλος της οικογένειας που είναι καλός ακροατής. Τα μέλη των κληρικών και οι σύμβουλοι είναι άλλες επιλογές. Εξετάστε τη συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης για άτομα με καρκίνο. Επικοινωνήστε με το τοπικό κεφάλαιο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS) ή την υποστήριξη για άτομα με καρκίνο του στόματος και του προσώπου και του αυχένα. Το Survivors Network του ACS προσφέρει online πίνακες μηνυμάτων και αίθουσες συζήτησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε με άλλους με καρκίνο του λαιμού. Προσέχετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Κάντε το να διατηρείτε το σώμα σας υγιές κατά τη διάρκεια της θεραπείας ως προτεραιότητα. Αποφύγετε επιπλέον άγχος. Πάρτε αρκετό ύπνο κάθε βράδυ, ώστε να ξυπνήσετε συναίσθημα ξεκούραστα. Κάντε μια βόλτα ή βρείτε χρόνο για να ασκήσετε όταν αισθάνεστε επάνω σε αυτό. Κάντε χρόνο για να χαλαρώσετε, όπως να ακούτε μουσική ή να διαβάζετε ένα βιβλίο. Πηγαίνετε σε όλα τα ραντεβού παρακολούθησης. Ο γιατρός σας θα προγραμματίσει τις εξετάσεις παρακολούθησης κάθε λίγους μήνες κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών μετά τη θεραπεία και στη συνέχεια λιγότερο συχνά μετά από αυτό. Αυτές οι εξετάσεις επιτρέπουν στον γιατρό σας να παρακολουθεί την ανάρρωσή σας και να ελέγχει την επανεμφάνιση του καρκίνου. Οι εξετάσεις παρακολούθησης μπορεί να σας κάνουν νευρικό, καθώς μπορεί να σας υπενθυμίσουν την αρχική διάγνωση και θεραπεία. Μπορεί να φοβηθείτε ότι ο καρκίνος σας έχει επιστρέψει. Αναμείνετε κάποιο άγχος γύρω από το χρόνο κάθε ραντεβού παρακολούθησης. Σχεδιάστε μπροστά βρίσκοντας χαλαρωτικές δραστηριότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακατευθύνετε το μυαλό σας από τους φόβους σας.

Σταματήστε το κάπνισμα ή μην αρχίσετε να καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, κλείστε. Εάν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, οπότε λάβετε βοήθεια. Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει τα οφέλη και τους κινδύνους των πολυάριθμων στρατηγικών διακοπής του καπνίσματος, όπως φάρμακα, προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης και συμβουλευτική. • Να πίνετε αλκοόλ μόνο με μετριοπάθεια, αν όχι καθόλου. Για τις γυναίκες, αυτό σημαίνει ένα ποτό την ημέρα. Για τους άνδρες, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σημαίνει όχι περισσότερο από δύο ποτά την ημέρα. Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του λαιμού. Τρώτε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Προστατεύστε τον εαυτό σας από τον HPV. Κάποιοι καρκίνοι του λαιμού πιστεύεται ότι προκαλούνται από τον ανθρώπινο θηλωματοϊό (HPV) που μεταδίδεται με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο HPV περιορίζοντας τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων και χρησιμοποιώντας προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ. Επίσης, εξετάστε το εμβόλιο HPV, το οποίο είναι διαθέσιμο σε αγόρια, κορίτσια, νεαρές γυναίκες και άνδρες.