κεφαλαλγία έντασης

Οι πονοκέφαλοι έντασης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλων μεταξύ ενηλίκων. Είναι συνήθως αναφέρονται ως πονοκεφάλους στρες.

Μια κεφαλαλγία έντασης μπορεί να εμφανίζεται περιοδικά (“επεισοδιακή”, λιγότερο από 15 ημέρες το μήνα) ή καθημερινά (“χρόνια”, περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα). Μια επεισοδιακή κεφαλαλγία έντασης μπορεί να περιγραφεί ως ήπιος έως μέτριος πόνος, στενότητα ή πίεση που ομοιάζει με ταινία, γύρω από το μέτωπο ή το πίσω μέρος της κεφαλής και του λαιμού.

Οι ημικρανίες και ο ύπνος έχουν περίπλοκη σχέση. Η υπερβολική μικρή ύπνωση – ή σε μερικές περιπτώσεις υπερβολικά μεγάλη – προκαλεί τις ημικρανίες στους ανθρώπους. Επιπλέον, εάν έχετε ήδη μια ημικρανία, ο καλός ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος. Ακριβώς πώς ο κακός ύπνος προκαλεί ημικρανίες εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο. Αλλά όποιο από τα δύο είναι πρώτο – ημικρανίες ή προβλήματα ύπνου – υπάρχουν τρόποι να αμβλυνθούν και τα δύο προβλήματα. Εδώ είναι πώς να ξεκινήσετε.

Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να διαρκέσουν από 30 λεπτά έως αρκετές ημέρες. Οι επεισοδιακοί πονοκέφαλοι έντασης συνήθως αρχίζουν σταδιακά και συχνά συμβαίνουν στη μέση της ημέρας.

Η “σοβαρότητα” μιας κεφαλαλγίας έντασης αυξάνεται σημαντικά με τη συχνότητά της. Οι πονοκέφαλοι χρόνιας έντασης έρχονται και περνούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ο πόνος συνήθως σφύζει και επηρεάζει το μέτωπο, την κορυφή ή τις πλευρές του κεφαλιού. Αν και ο πόνος μπορεί να ποικίλλει σε ένταση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο πόνος είναι σχεδόν πάντα παρών. Οι πονοκέφαλοι χρόνιας έντασης δεν επηρεάζουν την όραση, την ισορροπία ή τη δύναμη.

Οι πονοκέφαλοι έντασης συνήθως δεν κρατούν ένα άτομο από την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Περίπου 30% -80% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ υποφέρει από περιστασιακή κεφαλαλγία έντασης. περίπου το 3% πάσχουν από χρόνιες κεφαλαλγίες καθημερινής έντασης. Οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από πονοκεφάλους τύπου έντασης ως άνδρες.

Δεν υπάρχει καμία αιτία για πονοκεφάλους έντασης. Σε μερικούς ανθρώπους, οι πονοκέφαλοι έντασης προκαλούνται από σφιγμένους μύες στο πίσω μέρος του λαιμού και του τριχωτού της κεφαλής. Σε άλλους, οι σφιγμένοι μύες δεν αποτελούν μέρος πονοκεφάλων έντασης και η αιτία είναι άγνωστη.

Οι πονοκέφαλοι εντάσεως προκαλούνται συνήθως από κάποιο είδος περιβαλλοντικού ή εσωτερικού στρες. Οι πιο κοινές πηγές άγχους περιλαμβάνουν την οικογένεια, τις κοινωνικές σχέσεις, τους φίλους, την εργασία και το σχολείο.

Οι επεισοδιακοί πονοκέφαλοι έντασης προκαλούνται συνήθως από μια απομονωμένη κατάσταση άγχους ή από μια συσσώρευση άγχους. Η καθημερινή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες κεφαλαλγίες έντασης.

Στους ήπιους έως μέτριους πονοκεφάλους έντασης, υπάρχει ένας σταθερός πόνος ή πίεση που ομοιάζει με μπάντα και διαρκεί από 30 λεπτά σε όλη την ημέρα. Άλλα χαρακτηριστικά των πονοκεφάλων έντασης μπορεί να περιλαμβάνουν

Η θεραπεία για αυτόν τον τύπο πονοκεφάλου συνήθως περιλαμβάνει μη ανακουφιστικά αναλγητικά όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη. Για ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν φάρμακα συνταγογράφησης (αντικαταθλιπτικά, για παράδειγμα).

Θεραπείες όπως η διαχείριση του στρες ή η βιοανάδραση μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια να μειωθούν ή να προληφθούν οι πονοκέφαλοι έντασης.

ΠΗΓΗ: Κλινική Mayo.