θρομβόλυση: ορισμός, τύποι, χρήσεις, αποτελέσματα και πολλά άλλα

Η θρομβόλυση, επίσης γνωστή ως θρομβολυτική θεραπεία, είναι μια θεραπεία για τη διάλυση των επικίνδυνων θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία, τη βελτίωση της ροής του αίματος και την πρόληψη βλάβης στους ιστούς και τα όργανα. Η θρομβόλυση μπορεί να περιλαμβάνει την έγχυση φαρμάκων που προκαλούν θρόμβωση μέσω ενδοφλέβιας (IV) γραμμής ή μέσω μακρού καθετήρα που παραδίδει φάρμακα απευθείας στο σημείο της απόφραξης. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη χρήση ενός μακρού καθετήρα με μια μηχανική συσκευή συνδεδεμένη με την άκρη που είτε αφαιρεί τον θρόμβο είτε το διασπάσει φυσικά.

Είστε άγχος; Το κεφάλι σας σφύζει, και απλά δεν αισθάνεστε καλά; Ανησυχείτε ότι έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο; Πιθανότατα δεν είστε? Το άγχος, οι ημικρανίες, οι αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος και πολλά άλλα πράγματα μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε αδύναμοι και αστείες – και είναι πολύ πιθανότερο. Αλλά καλέστε 911 αμέσως, αν κάποια από αυτά ξαφνικά συμβεί σε yo? Ένας τρομερός πονοκέφαλος, χειρότερος από ό, τι είχατε ποτέ. Αδυναμία στη μία πλευρά του σημείου σας. Πρόβλημα περπάτημα, ομιλία, ή κατανόηση πράγμα? Οραμα…

Η θρομβόλυση χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία θρόμβων αίματος

Εάν ο θρόμβος του αίματος διαπιστωθεί ότι είναι απειλητικός για τη ζωή, η θρομβόλυση μπορεί να είναι μια επιλογή εάν ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν – ιδανικά μέσα σε μία έως δύο ώρες – μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή πνευμονικής εμβολής έχει γίνει διάγνωση).

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα θρόμβωσης – γνωστά και ως θρομβολυτικά μέσα – περιλαμβάνουν

Ανάλογα με τις περιστάσεις, ένας γιατρός μπορεί να επιλέξει να εισφέρει φάρμακα που προκαλούν θρόμβωση στο σημείο πρόσβασης μέσω καθετήρα. Πιο συχνά, ωστόσο, οι γιατροί εισάγουν έναν μακρύτερο καθετήρα στο αιμοφόρο αγγείο και τον καθοδηγούν κοντά στον θρόμβο αίματος για να παραδώσουν τα φάρμακα απευθείας στον θρόμβο.

Κατά τη διάρκεια και των δύο τύπων θρομβόλυσης, οι γιατροί χρησιμοποιούν ακτινολογική απεικόνιση για να δουν αν ο θρόμβος αίματος διαλύεται. Εάν ο θρόμβος είναι σχετικά μικρός, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Ωστόσο, η θεραπεία για σοβαρή παρεμπόδιση μπορεί να είναι απαραίτητη για αρκετές ημέρες.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να επιλέξουν έναν άλλο τύπο θρομβόλυσης που ονομάζεται μηχανική θρομβοεκτομή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, χρησιμοποιείται ένας μακρύς καθετήρας με ένα μικρό αναρροφητικό δοχείο, περιστρεφόμενη συσκευή, πίδακα υγρού υψηλής ταχύτητας ή συσκευή υπερήχων για τη φυσική θραύση του θρόμβου.

Οι φλέβες που προκαλούν θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT) ή θρόμβους στα πόδια, στην περιοχή της πυέλου και στα άνω άκρα, εάν παραμείνουν ανεπεξέργαστα, κομμάτια του θρόμβου μπορούν να σπάσουν και να μεταφερθούν σε αρτηρία στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα οξεία πνευμονική εμβολή. Παράκαμψη bypass; Καθετήρες αιμοκάθαρσης