οδηγός θρομβωτικού εγκεφαλικού επεισοδίου – αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Τι είναι αυτό?

Σε ένα θρομβωτικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας θρόμβος αίματος (θρόμβος) σχηματίζεται μέσα σε μία από τις αρτηρίες του εγκεφάλου. Ο θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου. Αυτό αναγκάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα στην περιοχή να σταματήσουν να λειτουργούν και να πεθαίνουν γρήγορα. Ο θρόμβος αίματος που ενεργοποιεί ένα θρομβωτικό εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως σχηματίζεται μέσα σε μια αρτηρία που έχει ήδη στενεύσει με αθηροσκλήρωση. Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι λιπαρές καταθέσεις (πλάκες) συσσωρεύονται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία. Τα θρομβωτικά εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να επηρεάσουν μεγάλες ή μικρές αρτηρίες στον εγκέφαλο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια που επηρεάζουν τις μεγάλες αρτηρίες εμποδίζουν τη ροή σε μεγαλύτερα τμήματα του εγκεφάλου. Αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια τείνουν να προκαλούν την μεγαλύτερη αναπηρία. Όταν συμβαίνει ένα θρομβωτικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε μια μικρή αρτηρία, η αρτηρία είναι συνήθως μία που είναι βαθιά μέσα στον εγκέφαλο. Αυτό το εγκεφαλικό επεισόδιο ονομάζεται ειδικότερα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν συχνά ελάχιστα συμπτώματα επειδή επηρεάζεται μόνο ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου. Ένας άλλος τύπος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου – εγκεφαλικό επεισόδιο – προκαλείται επίσης από θρόμβο αίματος. Ωστόσο, σε ένα εμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ο θρόμβος του αίματος σχηματίζεται κάπου αλλού στο σώμα. Στη συνέχεια ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στην αρτηρία του εγκεφάλου. Ο θρόμβος του αίματος συνήθως προέρχεται από την καρδιά. Στην αρχή, μπορεί να είναι αδύνατο για έναν γιατρό να καθορίσει το είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου που έχει ένα άτομο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ίδια. Μια πολύ λιγότερο κοινή αιτία θρομβωτικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η ημικρανία. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, η κεφαλαλγία της ημικρανίας μπορεί να προκαλέσει μια εγκεφαλική αρτηρία να πάει σε σπασμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να επιτρέψει τον σχηματισμό θρόμβου αίματος. Περίπου μισό έως δύο τρίτα όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι θρομβωτικά εγκεφαλικά επεισόδια. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβωτικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι: Ένα οικογενειακό ιστορικό θρομβωτικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Διαβήτης; Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση); Υψηλή χοληστερόλη; Κάπνισμα

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ενός θρομβωτικού εγκεφαλικού επεισοδίου ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή διάφορες περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για διαφορετικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, διαφορετικές περιοχές της κίνησης του εγκεφάλου, της όρασης, της ομιλίας, της ισορροπίας και του συντονισμού. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν; Πονοκέφαλο; Ζάλη ή σύγχυση. Αδυναμία ή παράλυση από τη μία πλευρά του σώματος. Ξαφνική, σοβαρή μούδιασμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Οπτική διαταραχή, συμπεριλαμβανομένης της αιφνίδιας απώλειας της όρασης. Δυσκολία στο περπάτημα, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης ή της αιμορραγίας. Προβλήματα συντονισμού στα χέρια και στα χέρια. Ήρεμη ομιλία ή ανικανότητα να μιλήσει

Διάγνωση

Για να διαγνώσετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ο γιατρός σας θα χρειαστεί μια εικόνα του εγκεφάλου σας. Δύο διαφορετικές εξετάσεις απεικόνισης εγκεφάλου μπορούν να είναι χρήσιμες. Πρόκειται για υπολογισμό σάρωσης υπολογιστικής τομογραφίας (CT) και ανίχνευσης μαγνητικού συντονισμού (MRI). Συνήθως η CT σάρωση γίνεται πρώτα επειδή μπορεί να ληφθεί πιο γρήγορα από μια μαγνητική τομογραφία.

Πόσο διαρκεί?

Η αποκατάσταση εξαρτάται από το πόσο μακρύ χρονικό διάστημα η ροή του αίματος στον εγκέφαλο έχει αποκλειστεί.

Πώς να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση υγείας

Εάν είχατε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, έχετε υψηλό κίνδυνο να έχετε άλλο.

Πώς να θεραπεύσετε αυτήν την κατάσταση υγείας

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα φάρμακο που προκαλεί θρόμβωση, όπως ενεργοποιητής πλασμινογόνου ιστού (t-PA). Το φάρμακο πρέπει να χορηγείται εντός αρκετών ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως θεραπεία έκτακτης ανάγκης εάν έχετε συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Μην περιμένετε να δείτε εάν τα συμπτώματα εξαφανίζονται μόνοι τους.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό

Εάν εσείς ή κάποιος με τον οποίο αναπτύσσεστε κάποιο από τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, καλέστε την ιατρική σας έκτακτη ιατρική γραμμή (911 στις Ηνωμένες Πολιτείες). Η μεταφορά σε τμήμα έκτακτης ανάγκης πρέπει να πραγματοποιηθεί αμέσως. Είναι σημαντικό να έχετε μια αξιολόγηση ακόμη και αν τα συμπτώματά σας διαρκούν μόνο λίγα λεπτά. Μια TIA μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι θα πάρετε σύνδρομο σύντομα.

Πρόγνωση

Εάν η παροχή αίματος στον εγκέφαλο αποκατασταθεί γρήγορα και πλήρως, είναι δυνατό να ανακάμψει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο με μικρή ή καθόλου αναπηρία. Τα άτομα με συμπτώματα που αρχίζουν να επιλύονται γρήγορα μετά την εμφάνιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν εξαιρετική πρόγνωση. Η πρόγνωση για ανάκτηση είναι λιγότερο ευνοϊκή όταν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου γίνονται πιο εμφανή κατά τις πρώτες 24 έως 48 ώρες.