tafinlar

Το dabrafenib είναι φάρμακο για τον καρκίνο που παρεμβαίνει στην ανάπτυξη και εξάπλωση καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

Το dabrafenib χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός συγκεκριμένου τύπου μεταστατικού μελανώματος (καρκίνο του δέρματος που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος).

Το dabrafenib μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς που δεν αναφέρονται στον παρόντα οδηγό φαρμάκων.

Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στην ετικέτα και στη συσκευασία του φαρμάκου. Ενημερώστε σε όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με όλες τις ιατρικές σας καταστάσεις, τις αλλεργίες και όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε dabrafenib εάν είστε αλλεργικοί σε αυτό.

Για να βεβαιωθείτε ότι η dabrafenib είναι ασφαλής για εσάς, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε

ηπατική ή νεφρική νόσο

διαβήτη (το dabrafenib μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα). ή

μια γενετική έλλειψη ενζύμων που ονομάζεται ανεπάρκεια γλυκόζης-6-φωσφορικής αφυδρογονάσης (G6PD).

Η χρήση της dabrafenib μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων τύπων καρκίνου του δέρματος. Ρωτήστε το γιατρό σας για τον ειδικό κίνδυνο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε νέα συμπτώματα από το δέρμα, όπως ερυθρότητα, πληγές που δεν θα επουλωθούν, ή ένα mole που έχει αλλάξει σε μέγεθος ή χρώμα.

Μην χρησιμοποιείτε το dabrafenib εάν είστε έγκυος. Θα μπορούσε να βλάψει το αγέννητο μωρό. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Χρησιμοποιήστε αποτελεσματικό έλεγχο των γεννήσεων ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο και για τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά τη λήξη της θεραπείας σας.

Το dabrafenib μπορεί να καταστήσει τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων λιγότερο αποτελεσματικά. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση μη ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων (προφυλακτικό, διάφραγμα με σπερματοκτόνο) για την πρόληψη της εγκυμοσύνης κατά τη λήψη dabrafenib.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ενός ανθρώπου, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητα (την ικανότητα να έχουν παιδιά).

Δεν είναι γνωστό εάν το dabrafenib διέρχεται στο μητρικό γάλα ή εάν μπορεί να βλάψει ένα θηλάζον μωρό. Δεν πρέπει να θηλάζετε κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου.

Ο γιατρός σας θα εκτελέσει εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό τύπο όγκου για θεραπεία με dabrafenib.

Το dabrafenib λαμβάνεται συνήθως δύο φορές την ημέρα. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στην ετικέτα συνταγών σας. Μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες ή για περισσότερο από το συνιστώμενο.

Πάρτε dabrafenib με άδειο στομάχι, τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά το γεύμα.

Μην συνθλίβετε, μασάτε, σπάζετε ή ανοίγετε μια κάψουλα dabrafenib. Πιάστε το ολόκληρο.

Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση, οδοντιατρική εργασία ή ιατρική διαδικασία, ενημερώστε το γιατρό πριν από καιρό ότι χρησιμοποιείτε dabrafenib.

Ο γιατρός σας θα χρειαστεί να ελέγξει το δέρμα σας κάθε 2 μήνες, ενώ χρησιμοποιείτε dabrafenib και έως 6 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας.

Αποθηκεύστε σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και θερμότητα.

Πάρτε τη δόση που παραλείψατε μόλις το θυμηθείτε. Περάστε τη χαμένη δόση, εάν η επόμενη δόση απέχει λιγότερο από 6 ώρες. Μην πάρετε επιπλέον φάρμακο για να καλύψετε τη χαμένη δόση.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης ή καλέστε τη γραμμή Βοήθεια δηλητηριάσεων στο 1-800-222-1222.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να περάσει σε σωματικά υγρά (ούρα, κόπρανα, έμετο). Οι φροντιστές πρέπει να φορούν λαστιχένια γάντια ενώ καθαρίζουν τα σωματικά υγρά του ασθενούς, χειρίζονται μολυσμένα απορρίμματα ή πλυντήρια ή αλλάζουν πάνες. Πλύνετε τα χέρια πριν και μετά την αφαίρεση των γαντιών. Πλύνετε τα λερωμένα ρούχα και τα ρούχα ξεχωριστά από τα άλλα ρούχα.

Λάβετε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης εάν έχετε σημεία αλλεργικής αντίδρασης: κνίδωση. δύσκολη αναπνοή. πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού.

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε dabrafenib και καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε

πυρετός, ρίγη, αίσθημα ανοιχτόχρωμης

αισθάνεται πολύ διψασμένος ή καυτός, δεν μπορεί να ουρήσει, βαριά εφίδρωση ή ζεστό και ξηρό δέρμα

πόνο στον οφθαλμό ή ερυθρότητα, αλλαγές στην όραση, τα μάτια είναι πιο ευαίσθητα στο φως

πόνο, ερυθρότητα, μούδιασμα και απολέπιση του δέρματος στα χέρια ή στα πόδια σας. ή

υψηλή ζάχαρη στο αίμα (αυξημένη δίψα, αυξημένη ούρηση, πείνα, ξηροστομία, οσμή με φρουτώδη αναπνοή, υπνηλία, ξηρό δέρμα, θολή όραση, απώλεια βάρους).

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν

πονοκέφαλο

πυρετό, ρίγη

πόνος στις αρθρώσεις

πηκτωμένο δέρμα

βήχας; ή

προσωρινή τριχόπτωση.

Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα ανεπιθύμητων ενεργειών και μπορεί να συμβούν και άλλες. Καλέστε το γιατρό σας για ιατρική συμβουλή σχετικά με τις παρενέργειες. Μπορείτε να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες στο FDA στο 1-800-FDA-1088.

Άλλα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το dabrafenib, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και φαρμάκων χωρίς φάρμακα, βιταμινών και φυτικών προϊόντων. Ενημερώστε σε όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε τώρα και για οποιοδήποτε φάρμακο αρχίζετε ή σταματάτε να το χρησιμοποιείτε.

 Cerner Multum, Inc. Έκδοση: 2.01. Ημερομηνία αναθεώρησης: 2015-12-16, 4:42:05 PM.