την ασθένεια του καρκίνου των όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται στους όρχεις (όρχεις), οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο όσχεο, ένας χαλαρός σάκος δέρματος κάτω από το πέος. Οι όρχεις παράγουν αρσενικές ορμόνες φύλου και σπέρμα για αναπαραγωγή.

Σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος. Ωστόσο, ο καρκίνος των όρχεων είναι ο συνηθέστερος καρκίνος στους Αμερικανούς άνδρες ηλικίας 15 έως 35 ετών.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ιδιαίτερα θεραπευτικός, ακόμη και όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον όρχι. Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου των όρχεων, μπορείτε να λάβετε μία από τις πολλές θεραπείες ή ένα συνδυασμό. Οι τακτικές αυτο-εξετάσεις των όρχεων μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των αναπτύξεων νωρίς, όταν η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας του καρκίνου των όρχεων είναι υψηλότερη.

Μια κατ ‘αποκοπή ή μεγέθυνση είτε σε όρχεις? Ένα αίσθημα βαρύτητας στο όσχεο. Ένας θαμπός πόνος στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα. Μια ξαφνική συλλογή υγρού στο όσχεο. Πόνος ή δυσφορία στον όρχι ή στο όσχεο. Διεύρυνση ή τρυφερότητα των μαστών. Πόνος στην πλάτη

Το αρσενικό αναπαραγωγικό σύστημα κάνει, αποθηκεύει και μετακινεί σπέρμα. Οι όρχεις παράγουν σπέρμα. Το υγρό από τα σπερματοζωάρια και τον προστάτη αδένα συνδυάζεται με το σπέρμα για να κάνει το σπέρμα. Το πέος εκσπερματεί το σπέρμα κατά τη σεξουαλική επαφή.

Τα συμπτώματα και τα συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν

Ο καρκίνος συνήθως επηρεάζει μόνο έναν όρχι.

Ένας μη εξελισσόμενος όρχις (κρυπτορθισμός). Οι όρχεις σχηματίζονται στην κοιλιακή περιοχή κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνήθως κατεβαίνουν στο όσχεο πριν από τη γέννηση. Οι άνδρες που έχουν έναν όρχι που ποτέ δεν κατέβηκαν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των όρχεων σε κάθε όρχι παρά από τους άνδρες των οποίων οι όρχεις κατέβηκαν κανονικά. Ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος ακόμη και αν ο όρχεις έχει μεταφερθεί χειρουργικά στο όσχεο. Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των ανδρών που αναπτύσσουν καρκίνο των όρχεων δεν έχουν ιστορικό ανεπίλυτων όρχεων. Ανώμαλη ανάπτυξη όρχεων. Οι καταστάσεις που προκαλούν μη φυσιολογική ανάπτυξη όρχεων, όπως το σύνδρομο Klinefelter, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων. Οικογενειακό ιστορικό. Εάν τα μέλη της οικογένειας έχουν καρκίνο των όρχεων, ενδέχεται να έχετε αυξημένο κίνδυνο. Ηλικία. Ο καρκίνος των όρχεων επηρεάζει τους εφήβους και τους νεότερους άνδρες, ιδιαίτερα εκείνους ηλικίας 15 έως 35 ετών. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αγώνας. Ο καρκίνος των όρχεων είναι πιο κοινός στους λευκούς άντρες από τους μαύρους άνδρες.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εντοπίσετε πόνο, οίδημα ή σβώλους στους όρχεις ή στην περιοχή των βουβώνων, ειδικά εάν αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς προ-διορισμού. Τη στιγμή που κάνετε το ραντεβού, ρωτήστε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων. Σημειώστε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, ακόμα κι αν φαίνονται άσχετα με τον λόγο που έχετε προγραμματίσει το ραντεβού. Σημειώστε τις βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αλλαγών στη ζωή ή σημαντικών πιέσεων. Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα που παίρνετε. Σκεφτείτε να πάρετε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθούν όλες οι πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμάται κάτι που χάσατε ή ξέχασα.

Αιτίες

Ο πόνος, οίδημα ή σβώλοι στον όρχι ή στην περιοχή της βουβωνικής περιοχής μπορεί να αποτελούν σημάδι ή σύμπτωμα καρκίνου των όρχεων ή άλλων ιατρικών καταστάσεων που απαιτούν θεραπεία.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί τον καρκίνο των όρχεων στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται όταν μεταβάλλονται υγιή κύτταρα σε όρχεις. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται κατά τρόπο ομαλό ώστε να διατηρείται κανονικά το σώμα σας. Αλλά μερικές φορές μερικά κύτταρα αναπτύσσουν ανωμαλίες, προκαλώντας την έξοδο αυτή από τον έλεγχο – αυτά τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται ακόμη και όταν δεν χρειάζονται νέα κύτταρα. Τα συσσωρευμένα κύτταρα σχηματίζουν μάζα στον όρχι.

Σχεδόν όλοι οι τύποι καρκίνου των όρχεων αρχίζουν στα γεννητικά κύτταρα – τα κύτταρα στους όρχεις που παράγουν ανώριμα σπερματοζωάρια. Αυτό που προκαλεί μη φυσιολογικά κύτταρα των γεννητικών οργάνων και εξελίσσεται σε καρκίνο δεν είναι γνωστό.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν

Παράγοντες κινδύνου

Ένας μη εξελισσόμενος όρχις (κρυπτορθισμός). Οι όρχεις σχηματίζονται στην κοιλιακή περιοχή κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνήθως κατεβαίνουν στο όσχεο πριν από τη γέννηση. Οι άνδρες που έχουν έναν όρχι που ποτέ δεν κατέβηκαν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των όρχεων σε κάθε όρχι παρά από τους άνδρες των οποίων οι όρχεις κατέβηκαν κανονικά. Ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος ακόμη και αν ο όρχις έχει μεταφερθεί χειρουργικά στο όσχεο.

Έχω καρκίνο των όρχεων; Τι είδους καρκίνο των όρχεων έχω; Μπορείτε να μου εξηγήσετε την αναφορά παθολογίας μου; Μπορώ να έχω ένα αντίγραφο της αναφοράς παθολογίας μου; Ποιο είναι το στάδιο του καρκίνου των όρχεων; Θα χρειαστώ πρόσθετες εξετάσεις; Ποιες είναι οι θεραπευτικές μου επιλογές; Ποιες είναι οι πιθανότητες ότι η θεραπεία θα θεραπεύσει τον καρκίνο των όρχεων; Ποιες είναι οι παρενέργειες και οι κίνδυνοι από κάθε επιλογή θεραπείας; Υπάρχει μια θεραπεία που νομίζετε ότι είναι καλύτερη για μένα ;; Τι θα συστήνατε σε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς μου στην κατάσταση μου ;; Πρέπει να δω έναν ειδικό; Τι θα κοστίσει αυτό, και θα καλύψει η ασφάλισή μου; Εάν θα ήθελα μια δεύτερη γνώμη, μπορείτε να συστήσετε έναν ειδικό; Ανησυχώ για την ικανότητά μου να έχουν παιδιά στο μέλλον. Τι μπορώ να κάνω πριν από τη θεραπεία για να προγραμματίσω τη δυνατότητα υπογονιμότητας ;; Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες συστήνετε;

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Ακόμα, η πλειοψηφία των ανδρών που αναπτύσσουν καρκίνο των όρχεων δεν έχουν ιστορικό ανεξιχνίατων όρχεων.

Πότε άρχισες να βιώνεις συμπτώματα; Έχετε τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά; Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας; Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας; Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

Κάντε μια συνάντηση με τον οικογενειακό σας γιατρό ή έναν γενικό ιατρό εάν βρείτε ένα τεμάχιο σε έναν όρχι.

Υπέρηχος. Μια δοκιμασία υπερηχογραφήματος των όρχεων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα του όρχεου και των όρχεων. Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος βρεθείτε στην πλάτη σας με τα πόδια να εξαπλώνονται. Ο γιατρός σας εφαρμόζει στη συνέχεια ένα σαφές πήκτωμα στο όσχεό σας. Ένας χειροκίνητος καθετήρας μετακινείται πάνω από το όσχεό σας για να κάνετε την εικόνα υπερήχων. Μια εξέταση υπερήχων μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να καθορίσει τη φύση οποιουδήποτε όγκου όρχεων, όπως εάν οι θρόμβοι είναι στερεοί ή υγροί. Ο υπερηχογράφημα ενημερώνει επίσης το γιατρό σας εάν οι σβώλοι είναι μέσα ή έξω από τον όρχι. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ. Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει εξετάσεις για τον προσδιορισμό των επιπέδων των δεικτών όγκου στο αίμα σας. Οι δείκτες όγκου είναι ουσίες που εμφανίζονται κανονικά στο αίμα σας, αλλά τα επίπεδα αυτών των ουσιών μπορεί να είναι αυξημένα σε ορισμένες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των όρχεων. Ένα υψηλό επίπεδο δείκτη όγκου στο αίμα σας δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο, αλλά μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να καθορίσει τη διάγνωσή σας. Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όρχεως (ριζική βουβωνική ορχηκτομή). Εάν διαπιστωθεί ότι το κομμάτι του όρχεως μπορεί να είναι καρκινικό, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όρχεως. Ο απομακρυνόμενος όρχι σας θα αναλυθεί για να διαπιστωθεί εάν το κομμάτι είναι καρκινικό και αν ναι, ποιο είδος καρκίνου.

Δοκιμές και διάγνωση

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να πάσχετε από καρκίνο των όρχεων, μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό που ειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος και του αρσενικού αναπαραγωγικού συστήματος (ουρολόγος) ή γιατρού που ειδικεύεται στη θεραπεία του καρκίνου (ογκολόγος).

Επειδή τα ραντεβού μπορεί να είναι σύντομα και επειδή υπάρχει συχνά πολύ έδαφος για να καλυφθεί, είναι καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι. Προσπάθησε να

Σεμινόμα. Οι όγκοι των σεμινωμάτων εμφανίζονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά αν ένας ηλικιωμένος άνδρας αναπτύξει καρκίνο των όρχεων, είναι πιο πιθανό να είναι σεμνόμα. Τα σεμινάρια, γενικά, δεν είναι τόσο επιθετικά όσο τα nonseminomas. Μη σινεμά. Οι όγκοι των μη σησαμιών τείνουν να αναπτύσσονται νωρίτερα στη ζωή τους και να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται γρήγορα. Αρκετοί διαφορετικοί τύποι όγκων νευρώματος υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένου του χοριοκαρκινώματος, του καρκινώματος του εμβρύου, του τερατώματος και του όγκου του κρόκου.

Ο χρόνος σας με τον γιατρό σας είναι περιορισμένος, οπότε η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Καταχωρίστε τις ερωτήσεις σας από τις πιο σημαντικές έως τις λιγότερο σημαντικές σε περίπτωση που λήξει ο χρόνος. Για τον καρκίνο των όρχεων, μερικές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας

Σάρωση ηλεκτρονικής τομογραφίας (CT). Οι σαρώσεις CT λαμβάνουν μια σειρά από ακτίνες Χ της κοιλιάς, του στήθους και της λεκάνης. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί CT εξετάσεις για να αναζητήσει σημάδια ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ. Οι εξετάσεις αίματος για την αναζήτηση αυξημένων δεικτών όγκου μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να καταλάβει εάν ο καρκίνος μπορεί να παραμείνει στο σώμα σας μετά την αφαίρεση του όρχεως.

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να ζητήσετε από το γιατρό σας, μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις που σας έρχονται στο μυαλό κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας ζητήσει μια σειρά ερωτήσεων. Εάν είστε έτοιμοι να τους απαντήσετε, ενδέχεται να επιτρέψετε περισσότερο χρόνο αργότερα για να καλύψετε άλλα σημεία που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει

Στάδιο Ι. Ο καρκίνος περιορίζεται στον όρχι. Στάδιο ΙΙ. Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στην κοιλιακή χώρα. Στάδιο ΙΙΙ. Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Ο καρκίνος των όρχεων συχνότερα εξαπλώνεται στους πνεύμονες και το ήπαρ.

Θεραπείες και φάρμακα

Σε μερικές περιπτώσεις οι άνδρες ανακαλύπτουν τους ίδιους τους καρκίνους των όρχεων, είτε ακούσια, είτε κατά τη διάρκεια μιας αυτοελέγχου των όρχεων για να ελέγξουν για τυχόν θρόμβους. Σε άλλες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να ανιχνεύσει ένα κομμάτι κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης ρουτίνας.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όρχεως (ριζική χειρουργική ορχηκτομή) είναι η κύρια θεραπεία για σχεδόν όλα τα στάδια και τους τύπους καρκίνου των όρχεων. Για να αφαιρέσετε τον όρχειό σας, ο χειρουργός σας κάνει μια τομή στη βουβωνική σας χώρα και εξάγει ολόκληρο τον όρχι διαμέσου του ανοίγματος. Ένας προσθετικός, αλατούχος γεμάτος όρχι μπορεί να εισαχθεί αν επιλέξετε. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των κοντινών λεμφογαγγλίων (ανατομή των οπισθοπεριτοναϊκών λεμφαδένων) πραγματοποιείται μέσω μιας τομής στην κοιλιά σας. Ο χειρουργός σας φροντίζει να αποφύγετε βλάβες στα νεύρα που περιβάλλουν τους λεμφαδένες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η βλάβη στα νεύρα μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Τα χαλασμένα νεύρα μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην εκσπερμάτωση, αλλά δεν θα σας εμποδίσουν να έχετε μια στύση.

Για να καθορίσετε αν ένα κομμάτι είναι καρκίνος των όρχεων, μπορεί να συστήσει ο γιατρός σας

Υπέρηχος. Μια δοκιμασία υπερηχογραφήματος των όρχεων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα του όρχεου και των όρχεων. Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος βρεθείτε στην πλάτη σας με τα πόδια να εξαπλώνονται. Ο γιατρός σας εφαρμόζει στη συνέχεια ένα σαφές πήκτωμα στο όσχεό σας. Ένας χειροκίνητος καθετήρας μετακινείται πάνω από το όσχεό σας για να κάνει την εικόνα υπερήχων.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Μια εξέταση υπερήχων μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να καθορίσει τη φύση οποιουδήποτε όγκου όρχεων, όπως εάν οι θρόμβοι είναι στερεοί ή υγροί. Ο υπερηχογράφημα ενημερώνει επίσης το γιατρό σας εάν υπάρχουν σβώλοι μέσα ή έξω από τον όρχι.

Ο εξαγόμενος όρχι σας θα αναλυθεί για να προσδιοριστεί ο τύπος του καρκίνου των όρχεων. Ο τύπος καρκίνου των όρχεων που έχετε καθορίσει τη θεραπεία σας και την πρόγνωση σας. Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου των όρχεων

Μάθετε αρκετά για τον καρκίνο των όρχεων για να αισθάνεστε άνετα λαμβάνοντας αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα σας. Γράψτε τις ερωτήσεις και τους ρωτήστε στο ραντεβού του επόμενου γιατρού σας. Ζητήστε από το γιατρό σας ή άλλα μέλη της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης σας να συστήσετε αξιόπιστες πηγές περαιτέρω πληροφοριών. Καλές θέσεις για να ξεκινήσετε περιλαμβάνουν το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Να προσέχεις τον εαυτό σου. Κάνετε υγιεινές επιλογές στην καθημερινή σας ζωή για να προετοιμαστείτε για θεραπεία καρκίνου. Τρώτε μια υγιεινή διατροφή με μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Πάρτε αρκετό υπόλοιπο για να ξυπνάτε κάθε πρωί αναζωογονημένο. Εξαλείψτε το περιττό άγχος, ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε στο να φτάσετε καλά. Προσπαθήστε να ασκήσετε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αν καπνίζετε, σταματήστε. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα και άλλες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε το κάπνισμα. Συνδεθείτε με άλλους επιζώντες του καρκίνου. Βρείτε άλλους επιβιώσαντες του καρκίνου των όρχεων στην κοινότητά σας ή στο διαδίκτυο. Επικοινωνήστε με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου για ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας. Μείνετε συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους σας. Η οικογένεια και οι φίλοι σας ενδιαφέρονται εξίσου για την υγεία σας όπως και εσείς. Θέλουν να βοηθήσουν, οπότε μην απορρίψετε τις προσφορές τους για να βοηθήσετε με τη μεταφορά σε συναντήσεις ή με επαφές. Οι στενοί φίλοι και η οικογένεια θα ακούσουν όταν χρειάζεστε κάποιον που να μιλήσει ή να σας αποσπάσει την προσοχή όταν αισθάνεστε κάτω.

Πρόληψη

Μόλις ο γιατρός σας επιβεβαιώσει τη διάγνωσή σας, το επόμενο βήμα είναι να καθορίσετε την έκταση (στάδιο) του καρκίνου. Για να διαπιστώσετε αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί έξω από τον όρχι σας, μπορεί να υποβληθείτε

Μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο των όρχεων

Μετά από αυτές τις εξετάσεις, ο καρκίνος των όρχεων σας αποδίδει ένα στάδιο. Η σκηνή βοηθάει να καθορίσετε ποιες θεραπείες είναι καλύτερες για εσάς. Τα στάδια του καρκίνου των όρχεων είναι

Οι επιλογές για τη θεραπεία του καρκίνου των όρχεών σας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου και του σταδίου του καρκίνου, της συνολικής σας υγείας και των δικών σας προτιμήσεων.

Οι λειτουργίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν

Σε περιπτώσεις πρώιμου σταδίου καρκίνου των όρχεων, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η μόνη απαραίτητη θεραπεία.

Εάν η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπεία για καρκίνο των όρχεων, ο γιατρός σας θα συστήσει ένα πρόγραμμα επακόλουθων ραντεβού. Σε αυτά τα ραντεβού – συνήθως κάθε λίγους μήνες για τα πρώτα χρόνια και στη συνέχεια λιγότερο συχνά μετά από αυτό – θα υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος, CT σάρωσης και άλλες διαδικασίες για να ελέγξετε για σημάδια ότι ο καρκίνος έχει επιστρέψει.

Περισσότερα για τον καρκίνο των όρχεων

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες ενέργειας υψηλής ισχύος, όπως οι ακτίνες Χ, για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, είστε τοποθετημένοι σε ένα τραπέζι και ένα μεγάλο μηχάνημα κινείται γύρω σας, στοχεύοντας τις δέσμες ενέργειας σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας.

Η ακτινοθεραπεία είναι μια επιλογή θεραπείας που χρησιμοποιείται μερικές φορές σε άτομα που έχουν τον τύπο του καρκίνου των όρχεων. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να συνιστάται μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όρχεως.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, καθώς και ερυθρότητα και ερεθισμό του δέρματος στις κοιλιακές και βουβωνικές περιοχές. Η ακτινοθεραπεία είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει στειρότητα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας για τη διατήρηση του σπέρματος σας πριν ξεκινήσετε την ακτινοθεραπεία.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα. Χημειοθεραπεία φάρμακα ταξιδεύουν σε όλο το σώμα σας για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν μεταναστεύσει από τον αρχικό όγκο.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία σας, ή μπορεί να συνιστάται πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση απομάκρυνσης λεμφαδένων.

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας εξαρτώνται από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Ρωτήστε το γιατρό σας τι να περιμένετε. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, απώλεια μαλλιών και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα και θεραπείες που μειώνουν κάποιες από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Η χημειοθεραπεία είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει στειρότητα, η οποία μπορεί να είναι μόνιμη. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας για τη διατήρηση του σπέρματος σας πριν ξεκινήσετε τη χημειοθεραπεία.

Κάθε άνθρωπος έρχεται σε συμφωνία με τον καρκίνο των όρχεων και ασχολείται με τα επακόλουθα συναισθήματα με τον δικό του τρόπο. Μπορεί να αισθάνεστε φοβισμένοι και αβέβαιοι για το μέλλον σας μετά τη διάγνωσή σας.

Στερεώστε μπροστά από έναν καθρέφτη. Ψάξτε για οίδημα στο δέρμα του όσχεου. Εξετάστε κάθε όρχι με τα δύο χέρια. Τοποθετήστε το δείκτη και τα μεσαία δάχτυλα κάτω από τον όρχι ενώ τοποθετείτε τους αντίχειρές σας επάνω. Γυρίστε απαλά τον όρχι μεταξύ των αντίχειρων και των δακτύλων. Θυμηθείτε ότι οι όρχεις είναι συνήθως ομαλοί, ωοειδείς και κάπως σταθεροί. Είναι φυσιολογικό για έναν όρχι να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλο. Επίσης, το κορδόνι που οδηγεί προς τα πάνω από την κορυφή του όρχεως (επιδιδυμίδα) είναι ένα φυσιολογικό μέρος του οσχέου. Με την τακτική διεξαγωγή αυτής της εξέτασης, μπορείτε να εξοικειωθείτε με τους όρχεις σας και να γνωρίζετε τυχόν αλλαγές που μπορεί να σας απασχολούν.

Παρόλο που τα συναισθήματα του άγχους δεν μπορούν ποτέ να εξαφανιστούν, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Προσπάθησε να

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί ο καρκίνος των όρχεων.

Μερικοί γιατροί συστήνουν τακτικές αυτο-εξετάσεις όρχεων για την ταυτοποίηση του καρκίνου των όρχεων στο αρχικό στάδιο. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι γιατροί. Συζητήστε με τον γιατρό σας τον αυτοέλεγχο των όρχεων αν δεν είστε σίγουροι για το αν είναι σωστό για εσάς.

Αν επιλέξετε να κάνετε αυτο-εξέταση των όρχεων, καλός χρόνος για να εξετάσετε τους όρχεις σας είναι μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Η θερμότητα από το νερό χαλαρώνει το όσχεό σας, καθιστώντας ευκολότερο για σας να βρείτε κάτι ασυνήθιστο.

Για να κάνετε αυτή την εξέταση, ακολουθήστε αυτά τα βήματα

Εάν βρείτε ένα κομμάτι, κάντε μια συνάντηση με το γιατρό σας.

Για να εκτελέσετε αυτοέλεγχο των όρχεων, πιάστε και κυλήστε τον όρχι ανάμεσα στους αντίχειρες και τα δάκτυλά σας, αισθάνεστε για θρόμβους, οίδημα, σκληρότητα ή άλλες αλλαγές.

Συμπτώματα και θεραπεία για

1

 1

),