δοκιμές θυρεοειδικών οζιδίων και διάγνωση

Κατά την αξιολόγηση ενός κομματιού ή οζιδίου στο λαιμό σας, ένας από τους κύριους στόχους του γιατρού σας είναι να αποκλείσετε την πιθανότητα καρκίνου. Αλλά ο γιατρός σας θα θέλει επίσης να μάθει εάν ο θυρεοειδής σας λειτουργεί σωστά. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν

Σάρωση του θυρεοειδούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει σάρωση θυρεοειδούς για να βοηθήσει στην αξιολόγηση των οζιδίων του θυρεοειδούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, ένα ισότοπο ραδιενεργού ιωδίου εγχέεται σε μια φλέβα στο χέρι σας. Στη συνέχεια, βρίσκεται σε ένα τραπέζι, ενώ μια ειδική κάμερα παράγει μια εικόνα του θυρεοειδούς σας σε μια οθόνη υπολογιστή.

Οζίδια που παράγουν περίσσεια θυρεοειδούς ορμόνης – που ονομάζονται καυτά οζίδια – εμφανίζονται στη σάρωση επειδή απορροφούν περισσότερο από το ισότοπο από ότι ο φυσιολογικός ιστός του θυρεοειδούς. Τα κρύα οζίδια δεν λειτουργούν και εμφανίζονται ως ελαττώματα ή τρύπες στη σάρωση. Τα καυτά οζίδια είναι σχεδόν πάντα μη καρκινικά, αλλά μερικά κρύα οζίδια είναι καρκινικά. Το μειονέκτημα της σάρωσης του θυρεοειδούς είναι ότι δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ καλοήθων και κακοήθων ψυχρών οζιδίων.

Το μήκος μιας σάρωσης θυρεοειδούς ποικίλλει, ανάλογα με το πόσο χρόνο χρειάζεται το ισότοπο για να φτάσει στον θυρεοειδή σας αδένα. Μπορεί να έχετε κάποια δυσφορία στο λαιμό επειδή ο λαιμός σας είναι τεντωμένος κατά τη διάρκεια της σάρωσης και θα εκτεθείτε σε μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας.