τους κινδύνους υπερβολικών βιταμινών και άλλων θρεπτικών ουσιών

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η λήψη καθημερινά κοκτέιλ βιταμινών, ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και άλλων συμπληρωμάτων αποτελεί συνταγή για μια υγιεινή διατροφή. Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι δεν γνωρίζουν αν τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουν είναι λιποδιαλυτά, υδατοδιαλυτά ή εάν παίρνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που χρειάζονται.

Συμπληρώματα, γενικά, θεωρούνται καλό για σας, και οι άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται, “Αν κάποιος είναι καλός, τότε περισσότερο είναι πιθανόν καλύτερος”. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Η λήψη πάρα πολλών λίπους ή υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών, είτε από τα τρόφιμα που τρώτε είτε από τα συμπληρώματα, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι σοβαρές επιχειρήσεις και η λήψη περισσότερων από ό, τι χρειάζεστε – εκτός εάν είστε υπό τη φροντίδα του γιατρού σας – μπορεί να είναι κακό για την υγεία σας.

Η λήψη βιταμίνης ή συμπληρώματος σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας θεωρείται ασφαλής, αλλά οι οδηγίες που ακολουθούν δεν μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα.

“Οι υπερβολές όλων των θρεπτικών συστατικών, από το νερό, στο σίδηρο, μέχρι τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β, μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα”, λέει ο Norman Hord, PhD, MPH, RD, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής στο Michigan State University . Οι άνθρωποι που παίρνουν βιταμίνες και ανόργανα άλατα σε ποσότητες πάνω από τα καθορισμένα ανώτατα όρια των διαιτητικών εισροών αναφοράς (DRIs) μπορεί να βλάψουν τους ιστούς όπου η βιταμίνη αποθηκεύεται στο σώμα τους, εξηγεί ο Hord. Γι ‘αυτό δεν πρέπει να πάρετε περισσότερο από το συνιστώμενο ποσό.

Οι βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας, αλλά πρέπει να καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες. Οι βιταμίνες ταξινομούνται σε δύο τύπους: υδατοδιαλυτές βιταμίνες και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Διαχωρίζονται σε αυτές τις ομάδες ανάλογα με το πώς διαλύονται και αποθηκεύονται στο σώμα σας. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες βρίσκονται στο λιπώδη ιστό και στο συκώτι του οργανισμού σας και χρησιμοποιούνται όπως απαιτείται από το σώμα σας. Αντίθετα, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται στο νερό και γενικά δεν αποθηκεύονται στο σώμα σας.

Επειδή οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά διαλύονται στο νερό, η συνεχής παροχή του οργανισμού σας απαιτεί μια σταθερή ημερήσια πρόσληψη, από τα τρόφιμα που τρώτε, από τα συμπληρώματα που παίρνετε ή από συνδυασμό τροφίμων και συμπληρωμάτων. Οι βιταμίνες C, Β12, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, τρυπτοφάνη, παντοθενικό οξύ, βιοτίνη και φολικό οξύ είναι όλες ταξινομημένες στην υδατοδιαλυτή κατηγορία.