οι επιστήμονες της επιστήμης παρακολουθούν την τροφική μετάδοση του ιού nipah σε χάμστερ

Ιστορικό

Αποτελέσματα μελέτης

Μια νέα μελέτη θερμότητας δείχνει ότι η λοίμωξη από τον ιό Nipah μπορεί να συμβεί μετά την κατανάλωση μυκήτων μολυσμένων από τον ιό. Το αποτέλεσμα παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι οι μολυσμένες νυχτερίδες φρούτων ενδέχεται να μολύνουν το χυμό που συλλέγεται από τους φοίνικες ημερομηνίας, εξάπτοντας έτσι τον ιό στους ανθρώπους σε μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο ιός Nipah εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1998, όταν ξέσπασε στη Μαλαισία και στη Σιγκαπούρη 276 άτομα. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει περισσότερες από 500 περιπτώσεις με σχεδόν 300 θανάτους σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία.

Σημασία

Ο ιός στοχεύει τους πνεύμονες και προκαλεί πρήξιμο του εγκεφάλου. Ενώ η μόλυνση είναι σπάνια, η νόσος είναι θανατηφόρος περίπου στο 75% του χρόνου. Αυτοί που επιβιώνουν συχνά παρουσιάζουν χρόνια εγκεφαλική βλάβη. Το Μπαγκλαντές είναι ένα παράδειγμα μιας περιοχής όπου ο ιός Nipah προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Το έθνος έχει εμφανίσει εστίες σχεδόν κάθε χρόνο από το 2001. Το 2013, το Μπαγκλαντές ανέφερε 24 περιπτώσεις Nipah που οδήγησαν σε 21 θανάτους. μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2014, 18 περιπτώσεις αναφέρθηκαν με εννέα θανάτους. Η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και η Ινδία έχουν επίσης αναφέρει περιπτώσεις.

Επόμενα βήματα

Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για το Nipah, αν και οι επιστήμονες συνεχίζουν τις μελέτες ενός πειραματικού εμβολίου και θεραπείας.

Φρούτα νυχτερίδες θεωρείται ότι είναι η φυσική δεξαμενή, ή φορέας, του ιού Nipah. Αν και οι ερευνητικές ομάδες δεν έχουν αποδείξει τη σχέση τους, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η κύρια διαδρομή μετάδοσης από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους στο Μπαγκλαντές περιλαμβάνει νυχτερίδες που μολύνουν το γλυκό χυμό που καταναλώνουν οι φοιτητές από τις ημερομηνίες φοίνικες-σκεφτείτε πώς συλλέγεται το σιρόπι σφενδάμου πατώντας το δέντρο και συλλέγοντας το χυμό που ρέει. Έχουν παρατηρηθεί νυχτερίδες σε παλαμίες και δειγματοληψία του σπαρμένου σβώλου. Οι επιστήμονες γνωρίζουν επίσης ότι ο ιός Nipah υπάρχει στο σάλιο και στα ούρα αυτών των νυχτερίδων, πράγμα που είναι πιθανό να καταλήξει στον ιό να καταλήγει στον σφρίγο.

Αναφορά

Οι επιστήμονες στα εργαστήρια Rocky Mountain Laboratories (RML) έδειξαν ότι ο ιός Nipah επιβιώνει σε τεχνητό φοίνικα για τουλάχιστον επτά ημέρες, καθιστώντας τον χυμό πιθανή πηγή μεταδόσεως του ιού Nipah σε τροφή.

Οι ερευνητές επέτρεψαν στη συνέχεια οκτώ χάμστερ να πιουν τον μολυσμένο από τον ιό τεχνητό φοίνικα. Πέντε από τα ζώα ανέπτυξαν ασθένεια σύμφωνα με το τι συμβαίνει στους ανθρώπους, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατή η μεταφορά μέσω τροφής. Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης φθορίζοντα σημασμένα σωματίδια ιού για να παρακολουθήσουν την εξάπλωση του ιού στους πνεύμονες, ενώ οι χάμστερ καταναλώνουν τον σάπωνα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από ένα ζώο στο άλλο με στενή επαφή. Είκοσι τέσσερα χοιροειδή που έχουν μολυνθεί με σαμπουάν στεγάζονται σε ζεύγη με υγιή χάμστερ, δύο από τα οποία έχουν μολυνθεί με ιό Nipah.

Οι κάτοικοι στο Μπαγκλαντές έχουν χρησιμοποιήσει επιτυχώς, αλλά με αντιφατικό τρόπο, φούστες δέντρων για να αποτρέψουν τις νυχτερίδες από τις δεξαμενές που συλλέγουν το ρέον χυμό. Έχοντας επιστημονικές αποδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μεταδώσει μέσω μολυσμένου σφικτήρα και να προκαλέσει ασθένεια θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό των νυχιών που έχουν πρόσβαση στο χυμό.

Πιστωτικές εκδόσεις: J. Epstein, EcoHealth Alliance, Copyright 2014

Οι ερευνητές της RML και οι συνάδελφοί τους συνεχίζουν να δοκιμάζουν και να αναπτύσσουν θεραπείες για τον ιό Nipah και τον στενό συγγενή ιό Hendra, ο οποίος επίσης εξαπλώνεται με νυχτερίδες φρούτων. Η ιδέα του εμβολίου που έχει δείξει επιτυχία κατά του ιού Nipah ήταν επίσης επιτυχημένη κατά του Hendra. Ο ιός Hendra εμφανίστηκε το 1994 στην Αυστραλία και επηρεάζει πρωτίστως τα άλογα, τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια στους ανθρώπους. Δεν έχει αναφερθεί καμία μετάδοση από άτομο σε άνθρωπο του ιού Hendra. Ένα εγκεκριμένο εμβόλιο για άλογα που είναι τώρα διαθέσιμο στην Αυστραλία αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης για τον άνθρωπο εκεί.

de Wit Ε et αϊ. Μεταφορά σε τροφή του ιού Nipah στα συριακά χάμστερ. PLoS Παθογόνα DOI: 10.1371 / journal.ppat.1004001 (2014).