αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα είναι φλεγμονή των αμυγδαλών, δύο ωοειδή στρώματα ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού – μία αμυγδαλής σε κάθε πλευρά. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν διογκωμένες αμυγδαλές, πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση και λεμφαδένες που προσφέρονται στις πλευρές του λαιμού.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας προκαλούνται από τη μόλυνση με έναν κοινό ιό, αλλά οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα.

Επειδή η κατάλληλη θεραπεία για την αμυγδαλίτιδα εξαρτάται από την αιτία, είναι σημαντικό να έχετε μια έγκαιρη και ακριβή διάγνωση. Η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των αμυγδαλών, μια φορά μια κοινή διαδικασία για την αντιμετώπιση της αμυγδαλίτιδας, συνήθως εκτελείται μόνο όταν εμφανίζεται συχνά βακτηριακή αμυγδαλίτιδα, δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες ή προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.

Η αμυγδαλίτιδα επηρεάζει συνήθως τα παιδιά μεταξύ της προσχολικής ηλικίας και των εφήβων. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν

Σε μικρά παιδιά που δεν μπορούν να περιγράψουν πώς αισθάνονται, μπορεί να περιλαμβάνουν σημάδια αμυγδαλίτιδας

Είναι σημαντικό να έχετε ακριβή διάγνωση εάν το παιδί σας έχει συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν αμυγδαλίτιδα.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν το παιδί σας βιώνει

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Γιατί μολύνουν τις αμυγδαλές;

Πάρτε την άμεση προσοχή εάν το παιδί σας έχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα

Η αμυγδαλίτιδα προκαλείται συνήθως από κοινούς ιούς, αλλά οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί επίσης να είναι η αιτία.

Λοίμωξη με Strep

Το πιο συνηθισμένο βακτήριο που προκαλεί αμυγδαλίτιδα είναι ο Streptococcus pyogenes (στρεπτόκοκκος ομάδας Α), το βακτήριο που προκαλεί στρεπτό λαιμό. Άλλες ποικιλίες στρεπτόκοκκων και άλλων βακτηριδίων μπορεί επίσης να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα.

Στυλό στο λαιμό

Οι αμυγδαλές είναι η πρώτη γραμμή προστασίας του ανοσοποιητικού συστήματος από τα βακτηρίδια και τους ιούς που εισέρχονται στο στόμα σας. Αυτή η λειτουργία μπορεί να κάνει τις αμυγδαλές ιδιαίτερα ευάλωτες σε λοίμωξη και φλεγμονή. Ωστόσο, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος της αμυγδαλής μειώνεται μετά την εφηβεία – ένας παράγοντας που μπορεί να αντιπροσωπεύει τις σπάνιες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας στους ενήλικες.

Ο πλήρης αριθμός αιμοσφαιρίων (CBC)

Οι παράγοντες κινδύνου για την αμυγδαλίτιδα περιλαμβάνουν

Φροντίδα στο σπίτι

Η φλεγμονή ή η διόγκωση των αμυγδαλών από συχνή ή συνεχή (χρόνια) αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως

Αντιβιοτικά

Εάν η αμυγδαλίτιδα που προκαλείται από στρεπτόκοκκο ομάδας Α ή άλλο στέλεχος των στρεπτοκοκκικών βακτηριδίων δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία ή εάν η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι ελλιπής, το παιδί σας έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σπάνιων διαταραχών, όπως

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση ή άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν αμυγδαλίτιδα, πιθανότατα θα αρχίσετε με μια επίσκεψη στον οικογενειακό σας γιατρό ή στον παιδίατρο του παιδιού σας. Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό σε διαταραχές του αυτιού, της μύτης και του φάρυγγα (ΩΡΛ) (ωτορινολαρυγγολόγος).

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας ζητήσει μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να ζητήσετε από το γιατρό σας περιλαμβάνουν τα παρακάτω

Ο γιατρός του παιδιού σας θα ξεκινήσει με μια φυσική εξέταση που θα συμπεριλάβει

Με αυτό το απλό τεστ, ο γιατρός τρίβει ένα αποστειρωμένο στυλεό πάνω από το πίσω μέρος του λαιμού του παιδιού σας για να πάρει ένα δείγμα εκκρίσεων. Το δείγμα θα ελεγχθεί στην κλινική ή σε εργαστήριο για στρεπτοκοκκικά βακτηρίδια.

Πολλά κλινικά είναι εξοπλισμένα με ένα εργαστήριο που μπορεί να πάρει ένα αποτέλεσμα δοκιμής μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, μια δεύτερη πιο αξιόπιστη δοκιμή αποστέλλεται συνήθως σε ένα εργαστήριο που μπορεί να επιστρέψει αποτελέσματα εντός 24 έως 48 ωρών.

Εάν η ταχεία δοκιμή εντός της κλινικής επανέλθει θετικά, τότε το παιδί σας έχει σχεδόν βεβαίως βακτηριακή λοίμωξη. Αν η δοκιμή επανέλθει αρνητικά, τότε το παιδί σας πιθανόν έχει ιογενή λοίμωξη. Ο γιατρός σας θα περιμένει, ωστόσο, για την πιο αξιόπιστη εκτός εργαστηρίου κλινική δοκιμή για να προσδιορίσει την αιτία της λοίμωξης.

Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει CBC με ένα μικρό δείγμα αίματος του παιδιού σας. Το αποτέλεσμα αυτής της δοκιμής, που συχνά μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια κλινική, παράγει μια μέτρηση των διαφορετικών τύπων αιμοκυττάρων. Το προφίλ του τι είναι αυξημένο, τι είναι φυσιολογικό ή τι είναι κάτω από το φυσιολογικό μπορεί να δείξει εάν μια μόλυνση είναι πιθανότερο να προκαλείται από έναν βακτηριακό ή ιικό παράγοντα. Για τη διάγνωση του στρεπτικού λαιμού δεν απαιτείται συχνά CBC. Ωστόσο, εάν η δοκιμασία εργαστηρίου στο λαιμό του στρες είναι αρνητική, η ΚΓΚ μπορεί να χρειαστεί για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας της αμυγδαλίτιδας.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν η αμυγδαλίτιδα προκαλείται από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, οι στρατηγικές φροντίδας στο σπίτι μπορούν να κάνουν το παιδί σας πιο άνετο και να προωθήσει την καλύτερη ανάκαμψη.

Εάν ένας ιός είναι η αναμενόμενη αιτία της αμυγδαλίτιδας, αυτές οι στρατηγικές είναι η μόνη θεραπεία. Ο γιατρός σας δεν θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Το παιδί σας πιθανόν να είναι καλύτερο μέσα σε επτά έως 10 ημέρες.

Οι στρατηγικές φροντίδας κατ ‘οίκον για χρήση κατά τη διάρκεια του χρόνου αποκατάστασης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα

Θεραπεία πόνου και πυρετού. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση ιβουπροφαίνης (Advil, Motrin για παιδιά, άλλα) ή ακεταμινοφαίνης (Tylenol, άλλοι) για την ελαχιστοποίηση του πόνου στο λαιμό και τον έλεγχο πυρετού. Οι χαμηλοί πυρετοί χωρίς πόνο δεν απαιτούν θεραπεία.

Εκτός από ορισμένες ασθένειες, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη επειδή όταν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία συμπτωμάτων κρύου ή γριπώδους νόσου, έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Εάν η αμυγδαλίτιδα προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει μια σειρά αντιβιοτικών. Η πενικιλλίνη που λαμβάνεται από το στόμα για 10 ημέρες είναι η πιο συνηθισμένη αντιβιοτική θεραπεία που προδιαγράφεται για την αμυγδαλίτιδα που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό στην πενικιλίνη, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει ένα εναλλακτικό αντιβιοτικό.

Το παιδί σας πρέπει να ακολουθήσει την πλήρη πορεία των αντιβιοτικών όπως έχει συνταγογραφηθεί ακόμα και αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν εντελώς. Η μη λήψη όλων των φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση ή διάδοση της λοίμωξης σε άλλα μέρη του σώματος. Η μη ολοκλήρωση της πλήρους πορείας των αντιβιοτικών μπορεί, ιδίως, να αυξήσει τον κίνδυνο του παιδιού σας από ρευματικό πυρετό και σοβαρή φλεγμονή των νεφρών.

Συζητήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για το τι πρέπει να κάνετε αν ξεχάσετε να χορηγήσετε στο παιδί σας μια δόση.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία συχνά επαναλαμβανόμενης αμυγδαλίτιδας, χρόνιας αμυγδαλίτιδας ή βακτηριακής αμυγδαλίτιδας που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με αντιβιοτικά. Η συχνή αμυγδαλίτιδα γενικά ορίζεται ως

Μια αμυγδαλεκτομή μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί εάν η αμυγδαλίτιδα έχει ως αποτέλεσμα δυσκολίες στην αντιμετώπιση επιπλοκών, όπως π.χ.

Η αμυγδαλεκτομή γίνεται συνήθως ως διαδικασία εξωτερικής παραμονής, εκτός αν το παιδί σας είναι πολύ νεαρό, έχει πολύπλοκη ιατρική κατάσταση ή αν προκύψουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας θα πρέπει να μπορεί να πάει στο σπίτι της ημέρας της χειρουργικής επέμβασης. Μια πλήρης ανάκτηση συνήθως διαρκεί επτά έως 14 ημέρες.

Τα μικρόβια που προκαλούν την ιική και βακτηριακή αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτικά. Ως εκ τούτου, η καλύτερη πρόληψη είναι η καλή υγιεινή. Διδάξτε το παιδί σας

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποτρέψει την εξάπλωση βακτηριακής ή ιικής μόλυνσης σε άλλους

επισκεφθείτε το γιατρό σας