tolbutamide (από του στόματος οδό) περιγραφή και εμπορικές ονομασίες

Η τολβουταμίδη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από έναν τύπο σακχαρώδους διαβήτη (σακχαρώδη διαβήτη) που ονομάζεται διαβήτης τύπου 2. Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν λειτουργεί σωστά για να αποθηκεύει την περίσσεια ζάχαρης και η ζάχαρη παραμένει στην κυκλοφορία του αίματός σας. Το χρόνιο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Η σωστή διατροφή είναι το πρώτο βήμα στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, αλλά συχνά τα φάρμακα χρειάζονται για να βοηθήσουν το σώμα σας. Η τολβουταμίδη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται σουλφονυλουρίες. Προκαλεί το πάγκρεας να απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη στη ροή του αίματος.

Αυτό το φάρμακο είναι διαθέσιμο μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Αυτό το προϊόν διατίθεται στις ακόλουθες μορφές δοσολογίας

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Δεν έχουν διεξαχθεί κατάλληλες μελέτες σχετικά με τη σχέση ηλικίας με τις επιδράσεις της τολβουταμίδης στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Δισκίο

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σχέση ηλικίας με τις επιδράσεις της τολβουταμίδης σε γηριατρικούς ασθενείς. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα στην καρδιά, το ήπαρ ή στα νεφρά που σχετίζονται με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να απαιτεί προσαρμογή της δοσολογίας σε ασθενείς που λαμβάνουν τολβουταμίδη.

Αλλεργίες

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παιδιατρικός

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Γηριατρική

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Εγκυμοσύνη

Θηλασμός

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω δεν συνιστάται συνήθως, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Εάν χρησιμοποιείται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο ή να σας δώσει ειδικές οδηγίες σχετικά με τη χρήση τροφής, οινοπνεύματος ή καπνού.

Άλλες αλληλεπιδράσεις

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Άλλα Ιατρικά Προβλήματα

Ακολουθήστε προσεκτικά το ειδικό σχέδιο γεύματος που σας έδωσε ο γιατρός σας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος του ελέγχου της κατάστασής σας και είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει σωστά το φάρμακο. Επίσης, ασκείστε τακτικά και δοκιμάστε για τη ζάχαρη στο αίμα ή στα ούρα σας σύμφωνα με τις οδηγίες.

Δοσολογία

Η δόση αυτού του φαρμάκου θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο αυτό λειτουργεί σωστά. Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες της ομάδας υγείας σας

Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας αν αρχίσετε να έχετε πόνο στο στήθος ή δυσφορία, ναυτία, πόνο ή δυσφορία στα χέρια, το σαγόνι, την πλάτη ή το λαιμό, δύσπνοια, εφίδρωση ή έμετο, ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα ενός σοβαρού καρδιακού προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης καρδιακής προσβολής.

Η τολβουταμίδη μπορεί να προκαλέσει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν καθυστερήσετε ή χάσετε ένα γεύμα ή σνακ, πίνετε αλκοόλ, ασκείστε περισσότερο από το συνηθισμένο, δεν μπορείτε να φάτε λόγω ναυτίας ή εμέτου, να πάρετε ορισμένα φάρμακα ή να πάρετε τολβουταμίδη με άλλο τύπο διαβήτη. Τα συμπτώματα της χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρο στο αίμα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν αυτά οδηγήσουν σε απώλεια των αισθήσεων (διαλείμματα). Διαφορετικοί άνθρωποι αισθάνονται διαφορετικά συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Είναι σημαντικό να μάθετε ποια συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα συνήθως έχετε για να τα αντιμετωπίσετε γρήγορα.

Τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν το άγχος, η αλλαγή της συμπεριφοράς παρόμοια με την κατανάλωσή του, η θαμπή όραση, οι κρύοι ιδρώτες, η σύγχυση, το δροσερό, το αδύναμο δέρμα, η δυσκολία στη σκέψη, η υπνηλία, η υπερβολική πείνα, ο γρήγορος καρδιακός παλμός, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, · ανήσυχος ύπνος, τρέμουλο, ομιλία, ή ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα, τρώτε δισκία γλυκόζης ή ζελέ, σιρόπι καλαμποκιού, μέλι ή κύβους ζάχαρης ή πίνετε χυμό φρούτων, μη αλκοολούχο ποτό ή ζάχαρη που διαλύεται στο νερό. Επίσης, ελέγξτε το αίμα σας για χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το γλουκαγόνο χρησιμοποιείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όταν εμφανίζονται σοβαρά συμπτώματα όπως κρίσεις (σπασμοί) ή απώλεια αισθήσεων. Έχετε στη διάθεσή σας ένα κιτ γλυκογόνου μαζί με μια σύριγγα ή βελόνα και γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιήσετε. Τα μέλη της οικογένειάς σας πρέπει επίσης να γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιούν.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (εξωχρηματιστηριακά] φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων ή βιταμινών.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Λάβετε άμεση βοήθεια έκτακτης ανάγκης αμέσως εάν συμβεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα υπερδοσολογίας

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.