τα βασικά της ακτινικής κεράτωσης

Οι ακτινικές κερατώσεις (πλήθος ακτινικής κερατόζης) περιγράφουν αλλοιώσεις στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος που προκαλούνται από υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλιακού φωτός. Είναι επίσης οι αρχές του καρκίνου του δέρματος, οι οποίες εμφανίζονται συχνότερα μετά την ηλικία των 40 ετών. Σε ορισμένες περιοχές όπου το κλίμα είναι ήπιο όλο το χρόνο – όπως η Φλόριντα και η Καλιφόρνια – αυτές οι βλάβες εμφανίζονται σε πολύ νεότερους ανθρώπους.

Μάθετε περισσότερα για την ακτινική κεράτωση

Βασικά

Συμπτώματα

Θεραπεία

Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε ή πράσινα μάτια κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αυτά τα τραχιά, επικαλυμμένα μπαλώματα ή κερατόζες. Ένα ιστορικό ηλιακού εγκαύματος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. Αν δεν αντιμετωπιστούν, αυτά τα μπαλώματα μπορούν να εξελιχθούν σε πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, αν και αυτό είναι ασυνήθιστο.

Για να αποφευχθεί η ακτινική κεράτωση, είναι σημαντικό να

ΠΗΓΗ; Ακαδημία Δερματολογίας Τμήμα Κλινικής Κοινωνικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης, Γερμανία.

Μεγιστοποιήστε τη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σας για να φανεί νεότερος τώρα.

Αποφύγετε την έκθεση στο ηλιακό φως κατά τις ώρες αιχμής του ηλιακού φωτός (10 π.μ. έως 2 μ.μ.). Φορέστε τα ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια. Φορέστε ένα καπέλο με μεγάλη ευκρίνεια που προστατεύει τα αυτιά – όχι απλά ένα καπάκι – ή μεταφέρετε μια ομπρέλα όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες αιχμής του ηλιακού φωτός. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με συντελεστή ηλιοπροστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο, εφαρμόζοντας τουλάχιστον 15 έως 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Επιλέξτε αντηλιακό με “ευρύ φάσμα” ή δηλώνει ότι παρέχει προστασία UVA και UVB. Επαναλάβετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και σε συννεφιασμένες ημέρες. Επανακαλύψτε το αντηλιακό πιο συχνά από κάθε δύο ώρες αν αισθάνεστε ιδρώτα και κάντε ξανά αντιηλιακή προστασία αμέσως μετά την έξοδο από το νερό. Θυμηθείτε ότι είναι το φως από τον ήλιο που μπορεί να είναι επικίνδυνο – όχι η θερμότητα – έτσι μπορείτε να είστε σε κίνδυνο ακόμα και αν η θερμοκρασία είναι ήπια.

Κοιτάξτε καλά σε κάθε φωτογραφία. Πώς να φροντίσετε για ξηρό, κόκκινο σκι? Εκπληκτικοί τρόποι για τη μείωση της ρυτίδωσης. Απαλείψτε τις τσάντες κάτω από τα μάτια σας