Μιλώντας στα παιδιά για τα συναισθήματα

Εάν ανησυχείτε για ένα παιδί, η ενθάρρυνση του να μιλήσει μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, είτε είστε γονιός, παππούς, φίλος ή δάσκαλος.

Αν νομίζετε ότι ένα παιδί που γνωρίζετε έχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να είναι δύσκολο να μάθετε πώς να αρχίσετε να μιλάτε γι ‘αυτό. Όταν υπάρχουν προβλήματα στο σπίτι, όπως οι γονείς που αγωνίζονται ή διαζευγμένοι ή ένας θάνατος στην οικογένεια, τα παιδιά μπορούν να αποσυρθούν και να αναστατωθούν.

Το να είσαι σε θέση να μιλάς με κάποιον άλλο εκτός από έναν γονέα είναι μερικές φορές πολύ χρήσιμο για τα παιδιά. Οι παππούδες, οι θείοι, οι θείες, οι δάσκαλοι ή ακόμα και ένας σύμβουλος μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη.

Ο Peter Wilson, παιδοψυχολόγος παιδικής ψυχοθεραπευτικής ψυχολογίας ThePlace2Be, μοιράζεται τις κορυφαίες στρατηγικές του, είτε είστε ανήσυχος γονέας, συγγενής, οικογενειακός φίλος ή δάσκαλος.

Τα παιδιά εκφράζονται μέσω του παιχνιδιού καθώς και των λέξεων. Μπορείτε να μάθετε πολλά για το πώς αισθάνονται απλά περνώντας χρόνο μαζί τους και βλέποντας τους να παίζουν. Τα παιδιά που υποφέρουν και ταράζουν συχνά παίζουν παιχνίδια μάχης με τα παιχνίδια τους. Σχολιάστε αυτό λέγοντας: “Υπάρχουν πολλοί αγώνες που συμβαίνουν”, ή “Φαίνεται αρκετά τρομακτικό.” Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να τους μιλήσει για το τι τους ενοχλεί.

Ακόμα κι αν δεν ξεκινήσετε μια συζήτηση, θα κάνετε το παιδί να αισθάνεται πιο άνετα μαζί σας ανοίγοντας το δρόμο για να σας ανοίξουν για τα προβλήματά τους.

Εάν μπορείτε να τους μιλήσετε, ζητήστε απαλά τι δεν συμβαίνει. Αλλά αν το παιδί δεν θέλει να ανοίξει, αφήστε το θέμα να πάει, στη συνέχεια, επαναλάβετε τη διαδικασία σε άλλη στιγμή, μέχρι να είναι έτοιμοι να σας πουν τι τους ενοχλεί.

Εάν ανησυχείτε ότι ένα παιδί που γνωρίζετε μπορεί να καταχραστεί στο σπίτι του, μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε μια ερώτηση όπως: “Είναι η μούμια να γίνει πολύ σταυροειδής με σας; Μπορείτε να μου πείτε για το αν θέλετε.” Ένα παιδί μπορεί να μην καταλάβει ότι κακοποιούνται. Μπορούν απλώς να το δουν ως γονέας θυμωμένος ή ενοχλημένος μαζί τους.

Τα παιδιά θα ρωτήσουν συχνά αν θα πείτε σε οποιονδήποτε για το τι σας έχουν πει. Μην υποσχεθείτε ποτέ να μην το πείτε, αλλά εξηγήστε ότι θα πείτε μόνο σε άλλους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν. Αν υποψιάζεστε την κακοποίηση, ενθαρρύνετε τους να καλέσετε το ChildLine (0800 1111) ή να καλέσετε τον εαυτό σας στο NSPCC (0808 800 5000) και να λάβετε συμβουλές για το πώς να το αναφέρετε.

Τα παιδιά γνωρίζουν ότι συμπεριφέρονται άσχημα. Είναι σημαντικό να μάθετε γιατί και να ενισχύσετε το μήνυμα ότι είναι απαράδεκτο

Υπηρεσίες κοντά σας

Εάν ένα παιδί αγωνίζεται ή είναι επιθετικός, το κάνουν για έναν καλό λόγο και η ομιλία μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τον λόγο.

Ξεκινήστε λέγοντας στο παιδί ότι η κακή συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη και γιατί, για παράδειγμα επειδή θα βλάψει άλλους ανθρώπους ή θα τους προκαλέσει προβλήματα. Τότε τους προσφέρετε την ευκαιρία να μιλήσετε για το γιατί είναι θυμωμένοι.

Αυτό μπορεί να μην λειτουργήσει άμεσα επειδή ένα θυμωμένο παιδί ίσως να μην σας ακούει αμέσως. Μην εγκαταλείπετε. Τα παιδιά γνωρίζουν πότε συμπεριφέρονται άσχημα και είναι σημαντικό να ανακαλύψουν τους λόγους, καθώς και να ενισχύσουν το μήνυμα.

Τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν πάντα τι σημαίνει θάνατος. Βοηθά να το εξηγήσω λέγοντας: «Η Νανά πέθανε. Δεν πρόκειται να είναι μαζί μας πια.

Παρακολουθήστε τα παιδιά προσεκτικά εάν κάποιος κοντά τους έχει πεθάνει. Εάν φαίνονται δάκρυα ή αποσύρονται, τους ενθαρρύνετε να ανοίξουν για το πώς νιώθουν μιλώντας για το πρόσωπο που πέθανε. Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν: «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Νανά πέθανε» ή «αισθάνομαι λυπηρό το γεγονός ότι η Νανά πέθανε και μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί πεθαίνουν οι άνθρωποι.

Βοηθώντας με την εργασία

Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για το παιδί σας μετά από να μιλήσετε μαζί του, επισκεφθείτε το γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.

22/07 /

22/07 /

Υπηρεσίες

Αντιμετώπιση του θυμού του παιδιού

Τοποθεσία

Τρεις γονείς μοιράζονται τις πρακτικές συμβουλές τους για το πώς να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την εργασία

Η κλινική ψυχολόγος Shreeta Raja δίνει συμβουλές για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το θυμό του με θετικό τρόπο

Μάθετε πόσο ύπνο το παιδί σας χρειάζεται, καλύπτοντας τα πρώτα 16 χρόνια ζωής.

Παρατηρήστε τα προειδοποιητικά σημάδια της κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους και δείτε ποια βοήθεια είναι διαθέσιμη

Η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων δεν θα βλάψει ποτέ ένα παιδί, αλλά είναι ακόμα σημαντικό να κρατάτε το παιδί σας ασφαλές και να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους

Ο Δρ Glòria Durà-Vilà εξηγεί γιατί είναι σημαντικό για ένα παιδί να μάθει για τη διάγνωση του αυτισμού από έναν γονέα σε ένα ασφαλές περιβάλλον

Συμβουλές και υποστήριξη για να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την απώλεια κάποιου σημαντικού για εσάς

Πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας;

Πώς να εντοπίσετε τα σημάδια της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και τι να κάνετε αν υποψιάζεστε

Το παιδί σας είναι καταθλιπτικό;

Η ασφάλεια του παιδιού σας

Μιλώντας στο παιδί σας για τον αυτισμό τους

Πένθος και νέοι

Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών